Novo ruho Brijuna

20.12.2019.

Potpisan Ugovor o projektiranju i gradnji putničkog broda

Potpisan Ugovora o projektiranju i gradnji putničkog broda između

Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Tehnomont - Brodogradilišta Pula d.o.o.

Dana 19.12.2019. godine u Tehnomont - Brodogradilištu Pula potpisan je Ugovor o projektiranju i gradnji putničkog broda između Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Tehnomont - Brodogradilišta Pula d.o.o. ukupne vrijednosti 15.558.750,00 kuna (12.447.000,00 kn + PDV).

Projektiranje i gradnja novog putničkog broda za Nacionalni park Brijuni jedna je od aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt „Novo ruho Brijuna“ jedan je od projekata Nacionalnih parkova i parkova prirode koji je uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ i koji je u aktivnoj provedbi od listopada 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalno 41,7 mil. kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 32,1 mil. kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 27,2 mil kuna bespovratnih sredstva odnosno 85% ukupnih prihvatljivih troškova. Preostali iznos prihvatljivih troškova sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 3,2 kuna dok su sredstva u iznosu od 1,6 kuna vlastito sufinanciranje projekta Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

U sklopu projektne aktivnosti 1.2, a s ciljem povećanja pristupačnosti i mobilnosti posjetitelja, planirana je gradnja novog putničkog broda koji će povezivati otočje Brijuni s kopnom, posebice otok Mali Brijun čija je revitalizacija također jedna od projektnih aktivnosti. Višemjesečni, kompleksni otvoreni postupak javne nabave uspješno je okončan u studenom te je Tehnomont - Brodogradilište Pula d.o.o. odabrano za ponuditelja koji će projektirati i graditi budući brod. Putnički brod biti će katamaranskog tipa, dužine 21,85 m, širine 9,00 m, s kapacitetom 3 člana posade, 150 putnika (u zatvorenom putničkom prostoru kapaciteta 100 sjedećih mjesta od čega 10 mjesta za osobe s tjelesnim invaliditetom koja koriste invalidska kolica, i u otvorenom/natkrivenom putničkom prostoru kapaciteta 50 sjedećih mjesta), aluminijske konstrukcije i pogonjen diesel električnom propulzijom. Gradnja broda planirana je u roku od 18 mjeseci od potpisa ugovora.

Arhiva