Novo ruho Brijuna

5.10.2021.

Obnovljena Žena s mijehom Frana Kršinića vraćena na Brijune

"Žena s mijehom“ brončana je skulptura majstora europske figuralike i baštinika mediteranske klesarske tradicije Frane Kršinića. Skulptura prikazuje ženu s mijehom iz kojega teče voda u kamenu posudu u njezinu podnožju. Godine 1953. na tom je mjestu nađena voda i od tada se upotrebljava kao izvor na otoku. Izvor, projekt arhitekta A. Feudenreicha uz već spomenutu skulpturu, cisternu i spomen-zdenac, uklopljeni su u kultivirani krajobraz te čine sastavni dio ovoga obilježja.

Obnova skulpture jedna je od aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon višemjesečnih konzervatorsko-restauratorskih radova u ponedjeljak 01.10.2021. godine skulptura je vraćena na svoj postament u Nacionalni park Brijuni. Radove su izvodili licencirani restauratori tvrtke Kvinar u sklopu aktivnosti obnove spomen-obilježja Živa voda. Skulptura je očišćena u nekoliko faza od nečistoća nastalih pod utjecajem protoka vode te obnovljena po suvremenim konzervatorskim standardima.

„Žena s mijehom“ trajno je utisnula lirski karakter mjesta i simbolički naglasila značaj izvora pitke vode za otočno stanovništvo. Na stražnjoj strani kamenog postamenta isklesan je i natpis: “NITI OTOCI OGOLJENOG KRŠA NE MORAJU VIŠE OSKUDIJEVATI VODOM” s kojim se slavi i sva ljudska domišljatost i prilagodljivost raznim prirodnim uvjetima.

Autor fotografije: Edna Strenja Jurcan “Žena s mijehom”, Zadruga Praksa 2021.

Arhiva