Fort Brioni Minor

Mali Brijun

Mali Brijun drugi je po veličini otok brijunskog arhipelaga. Njegova površina iznosi 108,85 ha, a dužina obalne linije 8,28 km.

Fort Brioni Minor, Ulysses i Brijunske kamene priče

Mali Brijun poznat je po fortifikaciji Fort Brioni Minor, koja je najveća fortifikacija na jadranskoj obali.

Građena od 1895. do 1900., dio je drugoga obrambenog pojasa koji je okruživao Pulu. Impresivna fortifikacija izduženoga tlocrta, osnovnih dimenzija 175 x 90 m, ugrađena je u izdubljenu stijenu, a glavna joj je zadaća bila kontrolirati sjeverni prilaz Puli kroz Fažanski kanal. Topničko naoružanje sastojalo se od dalekometnog i kratkometnog obrambenog oružja. Godine 1910. u blizini utvrde, na obali, sagrađena je torpedna baterija – stanica za lansiranje torpeda.

Iako je Mali Brijun zadržao svoj izvorni krajolik prožet gustom makijom, skrivene od pogleda mogu se pronaći mnogobrojne austrougarske fortifikacije.

Bogata brijunska baština vezana uz kamen predstavljena je na pješačko-edukativnoj stazi Brijunske kamene priče koja vodi od malobrijunske Luke sv. Nikole prema sjevernom dijelu otoka, gdje se na rtu Glavina smjestila jedna od austrougarskih baterija građena vjerojatno uoči Prvog svjetskog rata. Zahvaljujući brojnosti i raznolikosti elemenata povezanih s kamenom, posjetitelji se na stazi upoznaju s različitim aspektima i značajkama kamena – geološkim, tehničkim, građevinskim, povijesnim, fortifikacijskim, etnografskim...