Preko 200 otisaka stopala dinosaura

Dinosauri na Brijunima

Geološko-paleontološki lokaliteti sastavni su dio bogatstva Nacionalnog parka Brijuni. Na otoku je do sada pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura koji su prije 125 do 100 milijuna godina šetali područjem iz kojeg će kasnije nastati brijunsko otočje.
Geološko-paleontološki lokaliteti

Šetalište dinosaura

Otisci stopala dinosaura zabilježeni su na Velikom Brijunu te otocima Vanga, Galija i Vrsar. Za posjetitelje Nacionalnog parka dostupni su tragovi na Velikom Brijunu, i to na rtovima Ploče i Vrbanj, dok su dva lokaliteta nedostupna, rt Kamik i rt Trstike na poluotoku Peneda kojim upravlja MORH.

Prvi susret s otiskom stopala dinosaura

Dinosauri (grč. deinos – strašan + sauros – gušter, reptil) nas dočekuju već pri silasku s broda, na molu brijunske luke! U vapnenačkom kamenom bloku donesenom iz nekog od brijunskih kamenoloma lijepo se vidi troprsti otisak stopala dinosaura. Kako se čini, pripadao je krupnom mesojedu iz skupine Theropoda.

Više od 200 otisaka stopala dinosaura

Brijunski kredni park

Na četiri lokaliteta Velikog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura, strašnih gmazova koji su Zemljom vladali u razdoblju mezozoika. U okviru ovog širokog razdoblja brijunske dinosaure možemo smjestiti u razdoblje krede (prije 145 do 65 milijuna godina) te tako možemo reći da na otoku imamo „kredni park”. Za sada su nam poznati otisci na rtu Vrbanj, Ploče, Kamik/Plješivac te Trstike / Debela glava.

Istraživanja dinosaura na Brijunima

Iako su prvi otisci stopala dinosaura na Brijunima otkriveni već 1925. godine, pomnije su istraženi tek u novije vrijeme. Devedesetih godina minulog stoljeća provedena su istraživanja kojima su proučeni tragovi ovih drevnih životinja. Tako je iz otiska stopala, a posebice staza – niza otisaka stopala, iščitan cijeli niz podataka: veličina životinja, jesu li bile dvonožne ili četveronožne, jesu li trčale ili polagano šetale, same ili u krdu.

Rt Vrbanj, rt Ploče, rt Kamik, rt Trstike

Geološko - paleontološki lokaliteti

Rt Vrbanj

Na rtu Vrbanj/Pogledalo/Barban pronađeno je šezdesetak otisaka stopala velikih dvonožnih mesojeda.

Veličina otisaka ukazuje da su pripadali teropodima, krupnim grabežljivim mesojedima koji su, šetajući duž plićaka nekadašnjeg oceana Tethys, ostavili svoje tragove. Bili su dugi oko sedam metara i najsličniji alosauridima. Ovi otisci nastali su prije 125 milijuna godina.

Kako bi se posjetiteljima dočaralo veličinu ovih mezozoičkih bića koja su ovdje ostavila tragove, ovdje je postavljena rekonstrukcija dinosaura, znanstveno-umjetnička skulptura teropoda, grabežljivoga mesojeda koja je rezultat zajedničkoga rada niza stručnjaka različitih disciplina.

Rt Ploče

Na rtu Ploče na poluotoku Zelenikovac pronađeno je šezdesetak otisaka malih dvonožnih mesojeda koji su bili dugi tri do četiri metra. Čini se da su otiske ostavili vrlo agresivni i brzi mesojedi iz skupine Coelurosauria.

Rt Kamik

Na rtu Kamik/Plješivac pronađeni su otisci krupnijih dvonožnih biljojeda i malih dvonožnih mesojeda. Dvonožni biljojedi vjerojatno su bili reda veličine 6 ─ 6,5 m, a mesojedi oko 3,5 m dužine. Starost im je procijenjena na oko 100 milijuna godina. Biljojedi nalikuju ornitopodnim dinosaurima iguanodonima, a mesojedi teropodnim celurosaurima.

Rt Trstike

Na rtu Trstike / Debela glava pronađeni su otisci četveronožnih dinosaura biljojeda. Dužina im je procijenjena na oko 15 m, a starost na oko 100 milijuna godina. Najvjerojatnije je riječ o pripadnicima skupine Sauropoda, dugovratim dinosaurima biljožderima male glave i dugoga repa. Ovoj skupini dinosaura pripadaju najveće životinje koje su ikada živjele na kopnu.

Poluotok Zelenikovac

Poluotok Zelenikovac nudi pravu riznicu geološko-paleontoloških zanimljivosti iz razdoblja donje krede koji su dio zanimljive poučne pješačke staze Zelenikovac. Osim otisaka stopala dinosaura na rtu Ploče, tu su još slojevi fosiliziranih kućica puža Nerinea te više valnih brazda raznih veličina. Koštana breča mnogo je mlađa. Datira iz geološkog razdoblja kvartara, točnije gornjeg pleistocena (prije nekoliko desetaka tisuća godina).

Otkrijte stope dinosaura i nakratko se vratite u davnu prošlost susrećući se s ovim mezozoičkim bićima (ili barem njihovim tragovima). Čekamo vas na Brijunima!
Kupi ulaznice