Raznolik biljni svijet

Mediteranski vrt

Brijunski vrt predstavlja pravu atrakciju unutar Nacionalnoga parka Brijuni. Vrt je osnovan 2007. godine na području bivšega šumskoga rasadnika, na površini od 17000 m2.
Posebno dizajnirane plohe

Brijunski mediteranski vrt

Šumski rasadnik

U početku se šumski rasadnik koristio za potrebe uređenja i obnavljanja šuma, a zatim su se postepeno počele uzgajati ukrasne vrste trajnica, drveća, grmlja, a pojedine plohe bile su namijenjene istraživanju. 

Glavni cilj osnivanja ovoga vrta je oplemenjivanje navedene destinacije i osnivanje reprezentativnoga vrta koji se uklapa u ostale prirodne i kulturno-povijesne sadržaje nacionalnoga parka.

Atraktivnost vrta ima uporište u vrijednosti nacionalnoga parka, a krajobrazno uređenje u vrijednosti biljnoga svijeta i kulturi oblikovanja pejzaža. Kultura oblikovanja pejzaža Brijunskoga otočja datira još s početka prošloga stoljeća. 

Prvi stilski oblikovani mediteranski perivoj

Najzaslužniji za današnji izgled pejzaža su Paul Kupelwieser i Aloisije Zuffar (Alojz Čufar) koji su na Brijunskom arhipelagu stvorili prvi stilski oblikovani mediteranski perivoj u tadašnjoj Europi. U perivoj su uklopljeni autohtoni florni elementi, ali i egzote koje gotovo čitavo stoljeće obitavaju na Brijunima.

Brijunski mediteranski vrt na posebno dizajniranim plohama danas udomljuje 169 vrsta autohtonih biljaka i egzota koje su obilježene pločicama s QR kodovima za dodatne informacije.

Zastanite na čas i prepustite se intrigantim zvukovima i mirisima oko sebe.