Oporavak i puštanje u prirodu

Fazanerija

Fazanerija je prostor u kojem se nekada uzgajalo više vrsta autohtone pernate divljači. Kako bi se sa sigurnošću povećao broj neophodno potrebne populacije prepelica, jarebica i fazana koristila se inkubatorska stanica neposredno u blizini vanjskih prostora za uzgoj ove divljači, u svrhu obogaćivanja biološkog lanca u staništu. Danas u fazaneriji možete vidjeti zagorske purane, kokoš biserku i paunove.
Zagorski purani, kokoši biserke i paunovi

Autohtona pernata divljač

Uzgoj egzotičnih ptica

Valja napomenuti da je ovaj lokalitet sa svojom izuzetno vrijednom mikroklimom osigurao i uzgoj egzotičnih ptica od kojih su najznačajnije ara i kakadu Koki, poklon Josipa Broza Tita unuci Aleksandri za 9. rođendan. Fazanerija je zimska rezidencija Kokija budući da ne može preživjeti zimu na otvorenome.

Skrb i privremeni smještaj za ptice

Od 2017. godine prostor nekadašnje fazanerije (objekt za uzgoj fazana) odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike djeluje kao oporavilište za divlje životinje, ptice i gmazove. 

Prostor oporavilišta razdijeljen je na dva glavna objekta, od kojih je jedan prilagođen za smještaj egzotičnih ptica, ptica  pjevica, vodenih ptica te kopnenih i slatkovodnih kornjača, a drugi služi za smještaj te eventualan uzgoj različitih vrsta peradi, od domaćih kokoši pa sve do fazana. 

S obzirom na veličinu i funkcionalnost samih objekata, u sklopu oporavilišta omogućavamo skrb i privremeni smještaj različitih vrsta ptica i gmazova (npr. kornjača).

Oporavak i puštanje u prirodu

Životinje koje ne mogu natrag u prirodu zbog ozljeda, zapljene na granici ili se iz nekog razloga ne mogu same prehranjivati dolaze u naše oporavilište i pruža im se skrb sve dok se ne steknu uvjeti za ponovno puštanje u prirodu. Cilj oporavilišta nije trajno zatočiti životinje, već njihov oporavak i puštanje u prirodu.