ZAOKUPIT ĆE VAŠU PAŽNJU I SVA VAŠA OSJETILA

Sve što niste znali o Kući za brodice

Pretvorimo bogatu povijest Brijuna u suvremenu avanturu koja će vas uvesti u svijet što ga je stvorio veliki vizionar Paul Kupelwieser – kuća za brodice zaokupit će vašu pažnju i sva vaša osjetila! Smještena na samom ulazu u luku Veliki Brijun, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izgrađena je 1902. godine u secesijskom stilu, a u njoj je živio otočni liječnik Otto Lenz sa svojom suprugom Marijom.

Podsjetnik na davna vremena

I zaista, sve u ovoj neobičnoj građevini još uvijek podsjeća na ta davna vremena, iako je u potpunosti osuvremenjena digitalnim sadržajima. U kući za brodice otvoren je interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni. Dozvolite nam da vas provedemo kroz ovu inovativnu i interaktivnu priču o Brijunima u šest tematskih cjelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest.

U svakoj prostoriji, neovisno o trenutačnom sadržaju, istaknute su i priče o kući i prostorijama kojima se liječnikova obitelj koristila u svakodnevnom životu, a ova saznanja možemo zahvaliti liječnikovoj supruzi Mariji, koja je svoja sjećanja 1956. predala arhivu Uprave otočja Brijuni. U hodniku ćete se upoznati s obiteljskim stablom, a s obzirom na to da je Maria bila glazbenica, omogućeno vam je uživanje u glazbi onoga doba. Prolazeći kroz nekadašnju kuhinju čuju se zvukovi posuđa i dobit ćete dojam da se zaista nalazite u prostoru za pripremu i posluživanje hrane.

Ovdje su i spavaća soba, salon, soba pomoćnice i čekaonica u kojoj su brojni uvaženi brijunski gosti čekali svoj red na pregled, baš kao i kažnjenici iz koparske kaznionice koji su radili na izgradnji hotela. Cjelokupan postav ima višeslojnu priču u kojoj se neprestano isprepliću prošlost i sadašnjost.

Izgradnja kuće za brodice 

Kuću za brodice, izvornoga naziva Boothaus, dao je sagraditi Paul Kupelwieser, nekadašnji vlasnik Brijuna, prema projektu mladoga bečkog arhitekta Eduarda Kramera, učenika istaknutoga Otta Wagnera. Ovo je prva građevina civilne namjene na otoku građena armiranim betonom. Prizemlje je otvoreno prema moru visokim lučnim otvorima koji su služili kao spremišta za brodice. Iznad ulaza u spremište prekrasan je grb sa simbolima metalurgije, životnoga poziva vlasnika otoka Paula Kupelwiesera.

Prostor na katu više od 30 godina služio je otočnome liječniku Ottu Lenzu i njegovoj obitelji kao životna i radna sredina. Penjući se stubama prema nekadašnjem stambenom prostoru, na zidu s desne strane izložena je imaginarna korespondencija između liječnika i brojnih za ono vrijeme važnih gostiju brijunskog otočja, poznatih pripadnika aristokracije, umjetnika i sportskih prvaka. Ova pisma nisu zaista postojala, već je njihov sadržaj rekonstruiran iz Marijinih sjećanja.

Dobro opremljena ljekarna

Brijunski su gosti na istome mjestu na raspolaganju imali i ljekarnu opremljenu svim potrebnim lijekovima i kirurškim priborom, koju je također vodio Otto Lenz. Lijekovi su bili vrlo širokoga raspona djelovanja, ovdje ste mogli nabaviti, primjerice, sirup za okrepu, anemiju i neurozu ili domaći lijek priređen od zdravih biljnih sokova za liječenje reumatizma, glavobolje, prehlade, nesvjestice, ali i morske bolesti. Za poticanje apetita, jačanje živaca i poboljšanje krvne slike liječnik je svojim uvaženim pacijentima prepisivao vino sa željezom! Na samome ulazu u prostor na katu dočekat će vas ova malena ljekarna s originalnim staklenim bočicama za lijekove pronađenima prilikom ronjenja i čišćenja luke.

Brijunski vremeplov

U prostoriji nazvanoj Brijunski vremeplov vraćamo vas u davnu prošlost Brijuna, sve do mezozoika tijekom kojeg su Zemljom vladali dinosauri. Na samome ulazu u prostoriju nalazi se replika otiska stopala dinosaura, kao i fotografija skulpture mogućega izgleda te životinje izrađena prema rekonstrukciji samih otisaka. Saznat ćete i kako su nastale valne brazde, specifična sedimentološka struktura kakvu možete pronaći na Brijunima.

Zavrtite veliki valjak i za svako razdoblje povijesti Brijuna pogledajte animaciju koja će se odviti pred vašim očima. Proučite pintaderu, keramički pečat ovalnoga oblika s urezanim motivom klasa ili borovih iglica, poznatim simbolima plodnosti i poljodjelstva. Ovaj se pečat iz neolitika upotrebljavao za utiskivanje motiva u keramičke ili krušne proizvode, za oslikavanje odjeće ili ljudskoga tijela. Proći ćemo kroz antiku i vrijeme starih Rimljana te kroz venecijansko razdoblje kada se odvozio kamen s otoka, kao i ulomci arhitekture.

Austrougarsko doba posvećeno je ključnim ljudima koji su doprinijeli razvoju otoka, a ovdje ćete pronaći i cijeli niz filmova iz razdoblja Tita. Ova priča završava proglašenjem Brijuna nacionalnim parkom krajem 1983. godine i otvaranjem Nacionalnog parka Brijuni za javnost 1. travnja 1984. Na samome kraju provjerite svoje znanje kvizom na dodirnom zaslonu.

Brijunski arhipelag

Prostorija Brijunski arhipelag bez iznimke ostavlja snažan utisak na svakoga tko u nju uđe, a ponajviše na djecu. Ugodna tama, vrhunsko ozvučenje i svjetleća maketa Brijunskoga otočja koja može poslužiti i kao udobna sjedalica dok na velikom zaslonu gledate odabrani film o nekom od brijunskih otoka, čine ovu prostoriju gotovo hiptonizirajućom.

Kopneni svijet

Zaljubljenici u prirodu najduže će se zadržati u prostorijama nazvanima Kopneni svijet i Podmorje. Ove dvije tematske cjeline kroz interaktivan sadržaj nude pregršt informacija o flori i fauni Brijuna. U Kopnenom svijetu posegnite za nekim od staklenih okvira na zidu i umetnite ga u jasno označen utor ispod dodirnoga zaslona. Optički će čitač očitati sadržaj umetnutoga okvira i na zaslonu ćete dobiti više informacija i fotografija željene biljke ili životinje.

Zavrtite stol za istraživanje svijeta ptica i upoznajte neke vrste koje nastanjuju Brijune, pogledajte kako je građeno njihovo perje, čime se hrane i kako izgledaju njihova jaja, a sve je popraćeno i zvučnim sadržajem – karakterističnim glasanjem pojedine vrste. Na stolu za istraživanje kukaca pod lupom proučite primjerke raznih vrsta koje obitavaju na Brijunima. Mravi, skakavci i leptiri uvećani nekoliko puta poprimaju sasvim drugačiju dimenziju.

Kako bi sva vaša osjetila imala priliku doživjeti Brijune, na policama starinskoga drvenog namještaja smještene su staklene i keramičke posude čija unutrašnjost skriva opojne mirise ljekovitog i aromatičnog bilja. Otvorite ih i uvjerite se u moć mirisa da vas u trenutku prenese miljama ili godinama daleko.

Unesene egzotične biljke i životinje predstavljene su simpatičnim putovnicama iz kojih možete iščitati naziv vrste na hrvatskom i latinskom jeziku, porijeklo, kratak opis i napomene koje se uglavnom odnose na neke zanimljivosti o njima.

Podmorje

U prostoriji Podmorje upoznat ćemo vas s ugroženim i zaštićenim vrstama poput dobroga dupina, glavate želve, plemenite periske ili posidonije, jedne od rijetkih jadranskih cvjetnica. Ovdje ćete pronaći i različite primjerke spužvi, koralja, puževa, školjkaša, ježinaca i rakova, a saznajte i što su planktonski organizmi te kakva je njihova uloga u hranidbenom lancu.

Zaigrajte igru na dodirnom zaslonu i pomognite dupinu eholokacijom otkriti plijen. Kroz kacigu staroga ronilačkog odijela pogledajte snimke brijunskog podmorja, a poželite li, možete se prebaciti na videoprijenos uživo.

Ugroze

Atmosfera u prostoriji znakovita naziva Ugroze poprilično je mračna, a takva i mora biti želimo li što zornije dočarati koliko je velik i znatan čovjekov utjecaj na prirodu. Dramatičan ugođaj ugroza koje prijete svim prirodnim staništima stvoren je teškom glazbom i tamnim bojama, a u sredini prostorije u staklenoj škrinji smjestili smo, kao podsjetnik svima, različit otpad sakupljen čišćenjem brijunskoga podmorja. Pronaći ćete ovdje svašta, od užadi, staklenih boca i limenki do nezaobilazne plastike.

Na digitalnom zaslonu vrištećim crvenim slovima izmjenjuju se informacije koje će vas šokirati, primjerice koliko se čestica mikroplastike nalazi u moru, a na dodirnom zaslonu na suprotnoj strani zida možete se informirati o različitim vrstama otpada, pa tako saznajemo da će najlonska vrećica koju smo upotrijebili tek jedanput zagađivati prirodu još punih 450 godina!

Svijest

Da ovu priču ne završimo crnim mislima, zadnja prostorija kuće za brodice naziva Svijest pruža utjehu i nadu u svjetliju budućnost. Podsjetit ćemo vas na to da zaštićena područja svojom ljepotom, bogatstvom i raznolikošću predstavljaju temeljnu vrijednost i jedno od najznačajnijih prirodnih dobara Hrvatske. Nacionalni park Brijuni jedno je od biološki najvrjednijih područja Hrvatske, a naša je odgovornost očuvati ga takvim, stoga ćemo i dalje činiti sve što je u našoj moći kako bismo u tom naumu i uspjeli, zajedno s vama!

Korak po korak došli smo do kraja ove virtualne šetnje kroz jedno od najzanimljivijih mjesta na Velikom Brijunu. Koja su još nezaobilazna mjesta na ovome otoku pročitajte na poveznici:
10 mjesta na Brijunima koja morate posjetiti