Legenda Brijuna

Kakadu Koki

Legenda Brijuna je Koki, poznati Titov papagaj, jedan od rijetkih primjeraka žuto-kukmastih kakadua koji žive i do 100 godina.
Cacatua galerita

Veliki žuto-kukmasti kakadu

Koki spada u veće vrste papagaja koje odlikuje vrlo zdepasto držanje, prilično snažno i krupno tijelo veličine 50 cm, jak, čvrst kljun i krijesta (kukma) na glavi. Ovo je vrlo inteligentna, druželjubiva i umiljata vrsta ptice koja obožava kupanje.

Titov dar unuci Aleksandri

Josip Broz Tito je Kokija darovao svojoj unuci Aleksandri (Saši) Broz za deveti rođendan. Koki je jedno vrijeme bio odsutan s Brijuna, ali posljednja tri desetljeća je, uz slonicu Lanku, najatraktivniji stanovnik otočja. Zbog svoga doprinosa turističkoj afirmaciji Brijuna Koki je dobio i svoju ljetnu rezidenciju te ljeti ne boravi u fazaneriji, već u neposrednoj blizini hotela Neptun – Istra.

Razgovara, šepuri se, a ponekad se želi čak i rukovati

Ovaj bijeli polu-stoljetni lukavac s nekoliko žutih pera inkarnacija je dobrog turističkog radnika, biće koje zna animirati, zavoditi i privući pažnju na neograničeno vrijeme. Razgovara, šepuri se, a ponekad se želi čak i rukovati. Ovaj papagaj zasigurno zna mnoge tajne Brijuna, a s njim su se fotografirali gotovo svi poznati posjetitelji otočja (npr. princeza Carolina od Monaka, glumac John Malkovich).

Upoznajte velikog žuto-kukmastog kakadua Kokija.