Nobelovac na Brijunima

Robert Koch

Kako bi na otočju bilo moguće živjeti i raditi Paul Kupelwieser morao je pronaći način da se u potpunosti suzbije malarija. Pri prvom boravku na otoku vlasnik je i sam obolio od te tropske bolesti, a upravitelj otoka Alojz Čufar zarazio se malarijom tri godine kasnije.
Suzbio malariju na otocima

Nobelovac na Brijunima

Paul Kupelwieser zatražio je savjet od dr. Roberta Kocha, koji je u to vrijeme sa svojim asistentima planirao ispitivanja malarije u Toskani.

Priznati svjetski znanstvenik

Robert Koch priznati je znanstvenik koji se odazvao molbi Paula Kupelwiesera i posjetio brijunsko otočje s nekolicinom svojih asistenata kako bi na licu mjesta proučili i suzbili ovu opasnu bolest.

Za sanaciju izvora malarije i smanjenje broja oboljelih otočni se liječnik Otto Lenz pripremao kod Roberta Kocha u Zavodu za zarazne bolesti u Berlinu, dok je Alojz Čufar temeljito provodio mjere Roberta Kocha (isušivanje i zatrpavanje močvara), što je pridonijelo uspješnom oslobođenju otoka od malarije.

Robert Koch nekoliko je puta kraće boravio na brijunskom otočju, dok je nekolicina njegovih asistenata na otočju ostala dulje vrijeme. Robert Koch ustanovio je da je uzročnik malarije komarac iz roda Anopheles.

Otkrivač uzročnika tuberkuloze

Robert Koch ujedno je otkrivač uzročnika tuberkuloze i kolere te dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. godine. U jednom od kamenoloma 1908. godine podignut mu je spomenik.

Posjetite brijunsko otočje kako biste bolje upoznali Roberta Kocha i ovaj mali dio raja.
Kupi ulaznice