Brijuni

Opći podatci

Informacije o općim podatcima nacionalnoga parka, geografskom području, klimi na otočju i nazivlju otoka. Brijuni su najzanimljivija, najveća i najrazvedenija skupina otoka duž zapadnoistarske obale. 

Kulturno-povijesna baština

Brijunsko otočje može se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Od nastanka prvog prapovijesnog naselja do stvaranja mondenog ljetovališta i lječilišta početkom 20. st. proteklo je više od četiri tisućljeća. Svako razdoblje ostavilo je poneki trag - ili arheološke ostatke, ili građevine, ili neke druge kulturno-povijesne spomenike u prostoru, te je tako otočje tijekom vremena postalo jedinstveni muzeje na otvorenome. Stoga je kulturni krajolik otočja Brijuni zaštićen kao spomenik kulture.

Prirodna baština

Bogat biljni i životinjski svijet omogućuje posjetiteljima Nacionalnog parka Brijuni povratak prirodi i zakonitostima koje u njoj vladaju. Na otočju raste preko 400 biljnih vrsta, dok faunu čine mnogobrojne autohtone i alohtone životinjske vrste. 
 

Geološko paleontološka baština

U razdoblju mezozoika Zemljom, pa tako i Brijunskim otočjem vladali su dinosauri, veličanstveni strašni gmazovi. Na četiri lokaliteta Velog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura.