U našem Nacionalnom parku nikada nije dosadno

Događanja u Nacionalnom parku Brijuni

U našem Nacionalnom parku nikada nije dosadno, otočje nadasve bogate povijesti pruža brojne prilike za zabavu. Uz uobičajene turističke obilaske i upoznavanje ljepota očuvane prirode te kulturno-povijesne baštine, na Brijunima je moguće organizirati vjenčanje, domjenak za poslovne partnere ili poslovni kongres. Osim toga, već bogatu ponudu Nacionalnog parka Brijuni upotpunjuju raznolika događanja čiji kratak pregled donosimo u nastavku teksta.

1. Ljetna škola Mali čuvari Brijuna

U ljetnoj školi na zabavan i pristupačan način mališani imaju priliku doznati sve o važnosti i načinu upravljanja zaštićenim područjem te osvijestiti potrebu očuvanja i zaštite prirodne i kulturne baštine svoga kraja.

Za vrijeme trajanja ljetne škole za male čuvare Brijuna svakoga su dana organizirane stručno vođene različite tematske i kreativne radionice, kupanje i ručak uz zabavu i veselo druženje. Radionice su namijenjene djeci uzrasta od osam do jedanaest godina koja se imaju priliku okušati u ulozi znanstvenika - biologa, paleontologa i arheologa. Uz nova znanja, djeca po završetku ljetne škole sa sobom nose jedno sasvim posebno iskustvo i mnoštvo novih prijateljstava.

2. Brijunske šišmišarije

Međunarodna noć šišmiša obilježava se i u našem Nacionalnom parku s ciljem boljeg upoznavanja i zaštite ovih letećih sisavaca. Svojim djelovanjem nastojimo podići svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša koji su, kao jedini aktivno leteći sisavci, iznimno ugroženi.

U Hrvatskoj živi 35 vrsta šišmiša i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode te Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Istraživanje šišmiša na Brijunima provodi se od 2010. godine, a do sada je zabilježeno 15 vrsta šišmiša.

Uz mnoštvo kreativnih radionica i igraonica, osmišljen je raznovrstan zabavno-edukativni program ponajviše namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Brijunske su šišmišarije prilika za ugodno druženje i obiteljsku zabavu.

3. Kazalište Ulysses

Kazalište Ulysses svojim radom stvara prostor kreativne suradnje u kojemu se susreću umjetnici s različitim iskustvima i umjetničkim podrijetlima, s raznovrsnim vještinama i talentima; prostor u kojem radom, druženjem, istraživanjima preispituju i proširuju svoje kreativne horizonte, pomiču granice izričaja u kazališnom stvaralaštvu, prenose poruke velikih suvremenih i klasičnih autora.

Kazalište Ulysses utemeljili su 2001. godine glumac i redatelj Rade Šerbedžija te pisac Borislav Vujčić. Od skromnih početaka kazalište je preraslo u redoviti ljetni festival, svake godine sa sve više predstava i kulturnih događanja, a u njihovim su predstavama uživale i neke od najslavnijih filmskih zvijezda današnjice poput Angeline Jolie, Annette Bening, Vanesse Redgrave i mnogih drugih.

4. Dani dinosaura

U svrhu promocije bogate geološko-paleontološke baštine, Nacionalni park Brijuni organizira Dane dinosaura. Program se odvija na nekoliko lokacija s različitim aktivnostima. Djeca i roditelji o dinosaurima doznaju kroz raznovrsne tematske edukativno-kreativne radionice, poučne igre, stručna predavanja, prezentacije i priče prilagođene djeci.

Kreativno-zabavni dio programa uključuje izradu otisaka od glinamola, crtanje, bojanje, face-painting, igre iskopavanja fosila u pješčaniku i ostavljanje otisaka stopala dinosaura u pijesku.

Dani dinosaura svake godine privuku brojne posjetitelje koji, uz navedeni program, imaju priliku posjetiti i druge kulturno-povijesne lokalitete te uživati u netaknutoj prirodi Brijuna.

5. Dani otvorenih vrata Nacionalnog parka Brijuni

Jednom godišnje NP Brijuni organizira Dane otvorenih vrata kako bi se približili lokalnoj zajednici. Posjetitelji mogu kupiti ulaznicu za NP Brijuni po promotivnoj cijeni.

Idealna je to prilika za prvi ili ponovni posjet Brijunima, parku očaravajuće prirodne ljepote i brojnih tragova ljudskog djelovanja kroz stoljeća. U ponudi je najam bicikala i električnih automobila, dnevni izbor obroka, smještaj i polupansion po akcijskim cijenama te organizirani tematski obilasci edukacijsko-interpretacijskim centrom Kuća za brodice, poučnom stazom Zelenikovac i kulturno-povijesnim lokalitetima. Raznolikost izletničkih sadržaja, prigodna ugostiteljska ponuda i dobro vrijeme idealna su prilika za savršeni doživljaj Brijuna.