Otok oblikovan eksploatacijom kamena

Sv. Jerolim

Sveti Jerolim otvoren je za posjetitelje te je uz njega moguće pristati svojim plovilom ili organiziranim turama iz Fažane ili Pule. Površina otoka Sveti Jerolim iznosi 7,84 ha, a dužina obalne linije 1,16 km.

Ovaj je otok omiljeno dnevno izletište i kupalište stanovnika Pule i okolnih mjesta.

Crkva Sv. Jerolima

Ime je dobio prema crkvici sa samostanom koja je nekada dominirala otokom, a uništena je eksploatacijom kamena. Danas se vide tek temelji zida ove sakralne građevine.

Švicarac Hans Wildi, koji je 1893. Brijune prodao Paulu Kupelwieseru, zadržao je otok Sveti Jerolim. Razlog tome bio je vrlo kvalitetan građevinski kamen kojim je otok obilovao.

Intenzivna eksploatacija kamena kroz stoljeća formirala je neobičan današnji izgled otoka. Kamen sa Svetog Jerolima upotrebljavan je u drugoj polovini 19. st. za objekte na bečkome Ringu: Bečku državnu operu, Gradsku vijećnicu, palaču Ludwiga Viktora, kao i za dvorac Miramare u Trstu. Posebno je zanimljiva činjenica da je ovaj kamen u 15. st. upotrebljavao Juraj Dalmatinac za portal i stubište crkve s. Francesco alle Scale u Anconi.

Cjelodnevni izlet

Na otoku postoji mogućnost prihvata individualnih i grupnih posjeta uz cjelodnevni boravak i kupanje. Dozvoljeno je pristajanje i vožnja akvatorijem oko otoka za plovila maloga gaza uz plaćanje naknade prema vrijedećem cjeniku. Plovilima pravnih i fizičkih osoba za prijevoz posjetitelja na otok Sveti Jerolim dozvoljeno je pristajanje bez prethodne najave, uz plaćanje naknade za boravak neposredno na otoku ovlaštenoj osobi Javne ustanove.

Zanimljiva ronilačka destinacija

Zbog bogatoga podvodnog svijeta, Sveti je Jerolim i popularna ronilačka lokacija.