Veliki Brijun - najveći, najljepši i najposjećeniji brijunski otok

Brijuni Escape

Veliki Brijun najveći je, najljepši i najposjećeniji brijunski otok. Njegova je površina 561 ha, a dužina obalne linije iznosi 25,9 km. Ovaj je otok iznimni primjer sklada postignutoga prožimanjem prirode i ljudske ruke.

Muzeji i izložbe

Kuća za brodice

Na samome ulasku u luku Veli Brijun jasno se ističe neobična građevina – Kuća za brodice. Izgrađena 1902. godine u secesijskome stilu austrougarske arhitekture, i dandanas plijeni pažnju.

U kući je živio otočni liječnik Otto Lenz. Nedavno je u kući za brodice otvoren interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni.

Više

Muzej

U zgradi nekadašnje parne kupelji iz 1912. godine nalaze se izložbe:

Fotoizložba Josip Broz Tito na Brionima 

– prikazana je djelatnost nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita na Brijunima od njegova prvog dolaska 20. lipnja 1947. do posljednjeg dana boravka 29. kolovoza 1979. Izloženo je 200 fotografija grupiranih u pet tema koje obuhvaćaju njegov privatni i službeni život na otoku.

Izložba Iz sjećanja starog Austrijanca 

– po istoimenoj knjizi Paula Kupelwiesera. Stare razglednice, fotografije i tiskani materijal vode kroz viziju Paula Kupelwiesera: preobrazba malaričnog otoka u otmjeno ljetovalište i lječilište.

Prirodoslovni muzej 

– prirodoslovna izložba. Gotovo 200 preparata, prepariranih životinja nekada poklonjenih Titu, razmješteno je u diorame u kojima je oslikanom pozadinom i biljem dočarano prirodno obitavalište životinja. Izložba tako ima i poseban edukativni karakter, potiče bolje poznavanje prirode te očuvanje ljepote, bogatstva i raznolikosti na Zemlji.

CITES vitrina 

– u predvorju prirodoslovne izložbe postavljena je vitrina s izloženim predmetima koji su zaplijenjeni zbog pokušaja nelegalne prodaje na području Republike Hrvatske. Međunarodna trgovina ugroženim vrstama kontrolirana je sporazumom CITES, koji je Republika Hrvatska potpisala u lipnju 2000. godine.

Više

Servisne informacije

Dolazak do Fažane

Brijunski arhipelag nalazi se na jugu poluotoka Istre, sjeverno od ulaza u pulsku luku. Automobilom je moguće doći sve do mjesta Fažana nadomak Pule, a vrlo dobra prometna povezanost omogućuje ugodno putovanje brzom cestom Ipsilon. Na ovoj su cesti postavljeni prometni znakovi koji jasno ukazuju na smjer i udaljenost od Brijunskoga otočja.

Za sve koji planiraju posjet nekom od izravnih zrakoplovnih linija postoji nekoliko opcija: Zračna luka Pula nalazi se na 15-ak km udaljenosti, zračna luka na otoku Krku na 120 km udaljenosti, dok je zračna luka kod Trsta udaljena 150 km.

Dolazak u Nacionalni park Brijuni

Po dolasku u Fažanu, gosti se javljaju u poslovnicu JU NP Brijuni (adresa Brionska 10 - u neposrednoj blizini pristaništa) gdje preuzimaju propusnice za ulaz u nacionalni park. Transfer za goste vile organiziran je gliserom u dogovoreno vrijeme. Check-in je na recepciji hotela Neptun. Nakon prijave, organiziran je prijevoz od hotela do vile. U vili goste dočekuje domaćica.

Dolazak vlastitim brodom

Po dolasku na otok za posjetitelje će se pobrinuti osoblje nacionalnoga parka koje će učiniti sve kako bi njihov boravak protekao ugodno te u skladu s individualnim željama i potrebama.

Više
Želite opuštajući odmor na Brijunima? Provjerite našu ponudu i rezervirajte termin za boravak u luksuznim vilama.
Rezervirajte