Veliki Brijun - najveći, najljepši i najposjećeniji brijunski otok

Brijuni Escape

Veliki Brijun najveći je, najljepši i najposjećeniji brijunski otok. Njegova je površina 561 ha, a dužina obalne linije iznosi 25,9 km. Ovaj je otok iznimni primjer sklada postignutoga prožimanjem prirode i ljudske ruke.

Muzeji i izložbe

Kuća za brodice

Na samome ulasku u luku Veli Brijun jasno se ističe neobična građevina – Kuća za brodice. Izgrađena 1902. godine u secesijskome stilu austrougarske arhitekture, i dandanas plijeni pažnju.

U kući je živio otočni liječnik Otto Lenz. Nedavno je u kući za brodice otvoren interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni.

Više

Muzej

U zgradi nekadašnje parne kupelji iz 1912. godine nalaze se izložbe:

Fotoizložba Josip Broz Tito na Brionima 

– prikazana je djelatnost nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita na Brijunima od njegova prvog dolaska 20. lipnja 1947. do posljednjeg dana boravka 29. kolovoza 1979. Izloženo je 200 fotografija grupiranih u pet tema koje obuhvaćaju njegov privatni i službeni život na otoku.

Izložba Iz sjećanja starog Austrijanca 

– po istoimenoj knjizi Paula Kupelwiesera. Stare razglednice, fotografije i tiskani materijal vode kroz viziju Paula Kupelwiesera: preobrazba malaričnog otoka u otmjeno ljetovalište i lječilište.

Prirodoslovni muzej 

– prirodoslovna izložba. Gotovo 200 preparata, prepariranih životinja nekada poklonjenih Titu, razmješteno je u diorame u kojima je oslikanom pozadinom i biljem dočarano prirodno obitavalište životinja. Izložba tako ima i poseban edukativni karakter, potiče bolje poznavanje prirode te očuvanje ljepote, bogatstva i raznolikosti na Zemlji.

CITES vitrina 

– u predvorju prirodoslovne izložbe postavljena je vitrina s izloženim predmetima koji su zaplijenjeni zbog pokušaja nelegalne prodaje na području Republike Hrvatske. Međunarodna trgovina ugroženim vrstama kontrolirana je sporazumom CITES, koji je Republika Hrvatska potpisala u lipnju 2000. godine.

Više

Servisne informacije

Dolazak do Fažane

Brijunski arhipelag nalazi se na jugu poluotoka Istre, sjeverno od ulaza u pulsku luku. Automobilom je moguće doći sve do mjesta Fažana nadomak Pule, a vrlo dobra prometna povezanost omogućuje ugodno putovanje brzom cestom Ipsilon. Na ovoj su cesti postavljeni prometni znakovi koji jasno ukazuju na smjer i udaljenost od Brijunskoga otočja.

Za sve koji planiraju posjet nekom od izravnih zrakoplovnih linija postoji nekoliko opcija: Zračna luka Pula nalazi se na 15-ak km udaljenosti, zračna luka na otoku Krku na 120 km udaljenosti, dok je zračna luka kod Trsta udaljena 150 km.

Dolazak u Nacionalni park Brijuni

Po dolasku u Fažanu, gosti se javljaju u poslovnicu JU NP Brijuni (adresa Brionska 10 - u neposrednoj blizini pristaništa) gdje preuzimaju propusnice za ulaz u nacionalni park. Transfer za goste vile organiziran je gliserom u dogovoreno vrijeme. Check-in je na recepciji hotela Neptun. Nakon prijave, organiziran je prijevoz od hotela do vile. U vili goste dočekuje domaćica.

KUĆNI RED VILE

Dolazak vlastitim brodom

Po dolasku na otok za posjetitelje će se pobrinuti osoblje nacionalnoga parka koje će učiniti sve kako bi njihov boravak protekao ugodno te u skladu s individualnim željama i potrebama.

Više
Želite opuštajući odmor na Brijunima? Provjerite našu ponudu i rezervirajte termin za boravak u luksuznim vilama.
Rezervirajte