Interaktivni stalni postav

Kuća za brodice

Liječnikova kuća

Na samome ulasku u luku Veli Brijun jasno se ističe neobična građevina - Kuća za brodice. Izgrađena 1902. godine u secesijskome stilu austrougarske arhitekture, i dan danas plijeni pažnju. U kući je živio otočni liječnik Otto Lenz prema kojemu je ova kućica nazivana “La casa del Dottore” (Doktorova kuća).   

Nedavno je u Kući za brodice otvoren interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni. 

 

Stalni muzejski postav unutar kuće

Ovaj novi stalni postav prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja. 
Kuću za brodice, građevinu secesijskih stilskih obilježja, 1902. godine dao je sagraditi Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac i tadašnji vlasnik otočja.  

Na samome ulazu upoznat ćete liječnika Lenza koji je u kući živio i radio. Ovdje je sa svojom obitelji proveo više od 30 godina, stoga ćete u uvodnome dijelu izložbe saznati sve o njihovom životu na otoku, kao i o brojnim poznatim posjetiteljima koji su ovdje boravili početkom 20. stoljeća.  

Unutar edukacijsko-interpreptacijskoga centra postavljena je interaktivna stalna izložba podijeljena u šest tematskih cjelina: “Brijunski vremeplov”, “Brijunski arhipelag”, “Kopneni svijet”, “Podmorje”, “Ugroze” i “Svijest”. 
 

Saznaj više o Kući za brodice
Saznaj više