Interaktivni stalni postav

Kuća za brodice

Liječnikova kuća

Na samome ulasku u luku Veli Brijun jasno se ističe neobična građevina – kuća za brodice. Izgrađena 1902. godine u secesijskome stilu austrougarske arhitekture, i dandanas plijeni pažnju. U kući je živio otočni liječnik Otto Lenz.

Nedavno je u kući za brodice otvoren interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni.

 

Stalni muzejski postav

Ovaj novi stalni postav prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja.

Kuću za brodice, građevinu secesijskih stilskih obilježja, 1902. godine dao je sagraditi Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac i tadašnji vlasnik otočja.

Na samome ulazu upoznat ćete liječnika Lenza koji je u kući živio i radio. Ovdje je sa svojom obitelji proveo više od 30 godina, stoga ćete u uvodnome dijelu izložbe saznati sve o njihovu životu na otoku, kao i o brojnim poznatim posjetiteljima koji su ovdje boravili početkom 20. stoljeća.

Unutar edukacijsko-interpretacijskog centra postavljena je interaktivna stalna izložba podijeljena u šest tematskih cjelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest.

Saznaj više o Kući za brodice
Saznaj više