Pronađeno više od 200 otisaka stopala

Stope dinosaura

Bogatstvo Brijunskoga otočja uvelike pridonose i paleontološki lokaliteti na kojima je pronađeno preko 200 otisaka stopala dinosaura. Vjeruje se da su ovi drevni gmazovi šetali ovim područjem prije 125 - 100 milijuna godina.
Četiri lokaliteta na Velikom Brijunu

Otisci drevnih gmazova

Otisci stopa dinosaura mogli su ostati sačuvani jedino u slučaju da su se dinosauri kretali preko mekane podloge i tako ostavljali tragove. Otisci su zatim trebali brzo biti prekriveni sedimentom (različitim od podloge) i ostati netaknuti sve dok dijagenetski procesi ne litificiraju sediment i pretvore ga u konsolidiranu stijenu.

Izuzetno dragocjeni nalazi

Svi znamo da hodajući po pješčanim plažama ostavljamo tragove koje valovi, plima i kiša vrlo brzo unište pa tako možemo zaključiti da vjerojatnost očuvanja otisaka nije velika. Otisci stopala dinosaura stoga su rijetki i izuzetno dragocjeni.

Pri samome silasku s broda u velobrijunskoj luci moguće je na molu u donesenome bloku vapnenca vidjeti troprsti otisak vrlo vjerojatno krupnoga mesojeda iz skupine teropoda.

Paleontološki lokaliteti

Do sada su otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokaliteta Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Posjetiteljima su dostupni otisci na Velikom Brijunu: na rtovima Ploče, Vrbanj, Barban i Pogledalo.

Kako bismo svojim posjetiteljima dočarali veličinu ovih mezozojskih bića koja su ovdje ostavila tragove, na rtu Vrbanj/Barban/Pogledalo postavljena je rekonstrukcija dinosaura - znanstveno-umjetnička skulptura teropoda, grabežljivoga mesojeda koji je ovim prostorom šetao prije 125 milijuna godina. 

Otkrijte otiske stopala dinosaura i nakratko se vratite u davnu prošlost susrećući se s ovim mezozojskim bićima (ili barem njihovim tragovima). Čekamo vas na Brijunima!
Kupi ulaznice