Više od 200 otisaka stopala

Stope dinosaura

Bogatstvu brijunskog otočja uvelike pridonose paleontološki lokaliteti na kojima je pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura. Vjeruje se da su ovi drevni gmazovi šetali ovim područjem prije 125 do 100 milijuna godina.
Četiri lokaliteta na Velikom Brijunu

Otisci drevnih gmazova

Otisci stopala dinosaura sačuvali su se tako da je tragove koje su ostavljali na mekanom terenu kasnije prekrio talog različit od podloge, koji je potom mogao prijeći u čvrstu stijenu (proces litifikacije). S vremenom je gornji sloj prirodnim procesima (erozijom) ili utjecajem čovjeka (vađenje kamena) nestao, ostavljajući otisak stope vidljivim i očuvanim.

Izuzetno dragocjeni nalazi

Svi znamo da hodajući po pješčanim plažama ostavljamo tragove koje valovi, plima i kiša vrlo brzo unište, pa tako možemo zaključiti da vjerojatnost očuvanja otisaka nije velika. Otisci stopala dinosaura stoga su rijetki i iznimno dragocjeni.

Pri samome silasku s broda u velobrijunskoj luci moguće je na molu u donesenome bloku vapnenca vidjeti troprsti otisak vrlo vjerojatno krupnoga mesojeda iz skupine teropoda.

Paleontološki lokaliteti

Do sada su otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokaliteta Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Posjetiteljima su dostupni otisci na Velikom Brijunu: na rtovima Ploče i Vrbanj/Barban/Pogledalo.

Kako bismo svojim posjetiteljima dočarali veličinu ovih mezozoičkih bića koja su ovdje ostavila tragove, na rtu Vrbanj/Barban/Pogledalo postavljena je rekonstrukcija dinosaura – znanstveno-umjetnička skulptura teropoda, grabežljivog mesojeda koji je ovim prostorom šetao prije 125 milijuna godina.

Otkrijte otiske stopala dinosaura i nakratko se vratite u davnu prošlost susrećući se s ovim mezozoičkim bićima (ili barem njihovim tragovima). Čekamo vas na Brijunima!
Kupi ulaznice