Fascinantno otočje

10 mjesta koja morate posjetiti

Za sve putoljupce čiju želju za avanturom pusto lješkarenje na osunčanim plažama ne može zadovoljiti, Majka Priroda stvorila je Brijune. Tko ne bi posjetio rajsko otočje gdje se prožimaju blagodati suvremenoga doba s davnom prošlošću?

Otočje toliko fascinantno da su na njemu boravili brojni slavni državnici i pripadnici svjetske umjetničke elite. Brijuni su odavna poznati kao mondeno okupljalište europske i svjetske aristokracije, ali oni su toliko više od toga... Jedan posjet zasigurno neće biti dovoljan da bi vaše oči upile svu njihovu ljepotu, stoga odmah planirajte svoj povratak.  

Kako bismo vam olakšali snalaženje u moru informacija koje o Brijunima kruže, u ovome tekstu nudimo vam insajderski uvid u najvažnija mjesta na Brijunima koja morate posjetiti već pri prvome dolasku.

Insajderski uvid u mjesta koja bi svatko trebao posjetiti već pri prvom dolasku

Najvažnija mjesta na Brijunima koja morate posjetiti

Safari park

Dobrodošli u Safari park, mjesto koje nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. Smješten na sjevernom rubu Velikog Brijuna,  Safari park ostavlja bez daha svakoga tko njime kroči, a iskrenu radost i osmijeh na dječjim licima nakon susreta s nekima od simpatičnih životinja ništa ne može zamijeniti. Povedite svoje najmlađe članove obitelji na ugodnu vožnju vlakićem i upoznajte slonicu Lanku, karizmatičnu ljamu, vesele zebre, indijske svete krave i neobične nojeve.

Ovdje se opušteno i ponosno šepure paunovi, a kako i ne bi kada su u svoj rep utkali najljepšu dugu? Čarobno šarenilo njihova perja pada u drugi plan kada se pojave potpuno bijeli paunovi čije tijelo podsjeća na najfiniju čipku izrađenu strpljivim rukama iskusne čipkarice. Oborit će vas s nogu! Unutar Safari parka nalazi se i etno park obogaćen istarskim životinjama - istarskim govedom (Boškarin), istarskim ovcama (Istarska Pramenka), magarcima i kozama. U nacionalnom parku nije dopušteno hranjenje životinja te vas zbog njihove dobrobiti molimo da se suzdržite od istoga. Ono što nikako nije zabranjeno jest zastati nakratko, upiti zrake sunca, osvrnuti se oko sebe i uživati u savršenoj harmoniji kakvu samo priroda može stvoriti.

Stara maslina na Brijunima

Više od 1600 godina stara maslina vrijedna strahopoštovanja promatra i bilježi svaku promjenu na Brijunima. Ovo je najvjerojatnije jedno od najstarijih stabala masline na Mediteranu, što potvrđuje istraživanje karbonske analize starosti provedeno na uzorku njezina drvnog tkiva. Uslijed velikog nevremena, 70-ih godina prošloga stoljeća, maslina se raspukla na dva dijela. Rane nastale puknućem stabla konzervirane su tadašnjim metodama konzerviranja u arborikulturi.

Srećom, naša draga starica još uvijek daje plodove od kojih se prizvodi dragocjeno maslinovo ulje. Doduše vrlo mala količina, ali vrhunske ekstradjevičanske kvalitete koje je uistinu zlatni eliksir zdravlja. Stara je maslina sastavni dio jedinstvenoga krajolika Brijuna te svojom bujnom krošnjom i impresivnom širinom debla daje jedinstvenu vizuru ovoj mikrolokaciji.

Kastrum

U uvali Dobrika smjestio se najslojevitiji brijunski lokalitet s nalazima iz razdoblja Rimske Republike i Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja i Venecije koji svjedoče o njegovoj dugogodišnjoj naseljenosti. Ovdje se nalazi rustična vila sagrađena u 1. st. pr. Kr. gdje se život odvijao sve do kraja 4. stoljeća. Uslijed nastalih društvenih promjena vila je prerasla u naselje zbijenoga tipa s kućama, postrojenjima za preradu maslina i grožđa, spremištima, radionicama, kovačnicama, krušnim pećima - svim sadržajima potrebnima za samostalno funkcioniranje jedne zajednice.

Za kultne potrebe brojnoga stanovništva kastruma u neposrednoj je blizini podignuta bazilika svete Marije, a nešto dalje i crkva svetoga Petra. Dolaskom franačke vlasti krajem 8. stoljeća nastaje novo feudalno dobro. Zidovi karolinške vile raščlanjeni su lezenama, a proizvodnja ulja u tom razdoblju odvijala se u prostorijama  smještenima uz more. Posljednji tragovi života u kastrumu datiraju iz mletačkoga razdoblja. Probudite u sebi uspavanu radoznalost istraživača te u bizantskom kastrumu proživite sva razdoblja bogate brijunske povijesti.

Otisci stopala dinosaura

Vratimo se nakratko u davni mezozoik, kada su Zemlju nastanjivali golemi gmazovi – dinosauri. Izuzetno dobro prilagođeni svojemu dobu, dinosauri su živjeli u vodi, na kopnu, a neki su zauzeli i nebeska prostranstva. Krajem toga doba zbog klimatskih su promjena ove impresivne životinje izumrle, a za njima su ostali otisci stopala i drugi ostatci.

Otisci stopala dinosaura mogli su ostati sačuvani jedino u slučaju da su se oni kretali preko mekane podloge i tako ostavljali tragove. Otisci su zatim trebali biti prekriveni sedimentom (različitim od podloge) i ostati netaknuti sve dok dijagenetski procesi ne litificiraju sediment i pretvore ga u konsolidiranu stijenu.Otisci su stoga rijetki i izuzetno dragocjeni.

Do sada su otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokaliteta Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru.

Rimska vila u uvali Verige

U ovoj je uvali smještena raskošna rimska ladanjska vila čija je gradnja započela u 1. stoljeću prije Krista, a najveći je sjaj dosegla u 1. stoljeću poslije Krista. Vila se sastojala od više građevina različitih namjena, smještenih na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima zaljeva.

Na južnoj strani uvale nalaze se ostatci luksuznoga ljetnikovca rezidencijalno-gospodarskoga karaktera s dva peristila. Sastavni dio kompleksa bili su i hramovi podignuti u čast boga mora Neptuna, kapitolijske trijade Jupitera, Junone i Minerve te božice ljubavi i ljepote Venere. Dieta, palestra, terme, ribnjak te gospodarski dio nalazili su se na sjevernoj strani uvale.

Građevine su bile povezane zanimljivim šetnicama te su činile jedinstvenu cjelinu, savršeno usklađenu s krajolikom. Rimska vila u uvali Verige dio je Rute rimskih careva duge 3,5 tisuće kilometara. Ruta se proteže kroz Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku te svojim postojanjem promiče arheološki turizam. Obuhvaća 20 arheoloških lokaliteta značajnih za razdoblje carskoga Rima i vezanih uz živote 17 rimskih careva.

Crkva svete Marije

Sveta Marija trobrodna je crkva četvrtasta tlocrta čiji su bočni zidovi očuvani gotovo u izvornoj visini, a njezina veličina ukazuje na brojno stanovništvo obližnjega kastruma. Specifičnost gradnje bazilike svete Marije je u izgledu prostora svetišta koji završava pravokutnom apsidom, dok većina bazilika tog vremena ima polukružno organizirani prostor svetišta.

U otvorenom predvorju bazilike i oko nje nalazilo se ranokršćansko groblje koje se u dužini od 300 m prostiralo sve do jugoistočnoga ugla kastruma. Uz baziliku je izgrađen i benediktinski samostan koji se prostirao sjeverno i južno od crkve. Bazilika svete Marije nezaobilazno je mjesto za svakoga tko zaista želi upoznati dušu Brijunskoga otočja.

Mediteranski vrt

Vrt osnovan 2007. godine na području bivšega šumskoga rasadnika, na površini od 17000 m2, prava je atrakcija Nacionalnoga parka Brijuni. Glavni cilj osnivanja ovoga vrta jest oplemenjivanje navedene destinacije i osnivanje reprezentativnoga vrta koji se uklapa u ostale prirodne i kulturno-povijesne sadržaje nacionalnoga parka.

Kultura oblikovanja pejzaža na Brijunima ima dugu povijest, a najzaslužniji za današnji izgled Brijuna su nekadašnji vlasnik otočja Paul Kupelwieser i upravitelj Aloisije Zuffar (Alojz Čufar) koji su ovdje stvorili prvi stilski oblikovan mediteranski perivoj u tadašnjoj Europi.

Na posebno dizajniranim plohama Mediteranski vrt danas udomljuje 169 vrsta autohtonih biljaka i egzota obilježenih pločicama s QR kodovima za dodatne informacije. Uključite ovo prekrasno mjesto u svoju turu obilaska Brijuna!

Staza dobrih vibracija

Ova pješačka i biciklistička staza namijenjena je samostalnom otkrivanju fažanskih i brijunskih tajni. Stazu čini osam pomno odabranih lokacija, tri u Fažani i pet na Velikom Brijunu.

Na njima su postavljene umjetničke klupe, ležaljke, ljuljačke, informativne ploče koje otkrivaju posebnosti lokaliteta te zvukove prirode, glazbe klavira i klapske pjesme koja upotpunjuje čaroban trenutak. Prepustite se osjećajima sreće, ljubavi i slobode i otkrijte Brijune kakve još niste imali priliku doživjeti.

Kuća za brodice

Na samome ulasku u luku Veli Brijun jasno se ističe neobična građevina - Kuća za brodice izgrađena 1902. godine u secesijskome stilu austrougarske arhitekture, a koja i danas plijeni toliko zasluženu pažnju. U Kući za brodice otvoren je interpretacijsko-edukacijski centar koji na inovativan i interaktivan način prezentira Brijune.

Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest tematske su cjeline kroz koje možete samostalno otkrivati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu otočja. Upoznajte Brijune na suvremen, interaktivan i neopisivo zabavan način, a u međuvremenu zabavite se čitanjem detaljnijega opisa na poveznici Kuća za brodice.

Kupelwieserov mir

Kao što mu i samo ime govori, Kupelwieserov mir mjesto je gdje se zaista osjeti vječni spokoj, iako sam Kupelwieser svoje posljednje počivalište nije pronašao ovdje. Naime, uslijed okolnosti, nekadašnji vlasnik otočja umro je u Beču gdje je i pokopan. Na nadgrobnoj ploči ispod njegova imena samo je ime voljenoga otoka.

U mauzoleju na Velikom Brijunu koji je Paul Kupelwieser predvidio kao mjesto vječnoga počinka za svoju voljenu suprugu Mariju i sebe danas počivaju Marija i njihov tragično preminuli mlađi sin Karl. Karl Kupelwieser si je nakon niza neuspjelih poslovnih poteza, uslijed ekonomske, a naposljetku i emocionalne krize lovačkom puškom oduzeo život.

Kupelwieserov je mir smješten u dubokoj hladovini visokih čempresa i odiše posebnom, umirujućom energijom te smatramo kako je odati počast ovoj obitelji zaslužnoj za Brijune kakve poznajemo najmanje što možemo učiniti.

Nacionalni park Brijuni nepresušan je izvor radosti i inspiracije, stoga se nemojte zaustaviti tek na ovih 10 nezaboravnih mjesta. Samostalno istražite sve tajne koje ovo otočje skriva i ispunite neispisane stranice svoje knjige vječnih uspomena.
Kupi ulaznice