Interaktivni stalni postav

Kuća za brodice

Na samome ulasku u velikobrijunsku luku, pažnju će vam zaokupiti neobična građevina - Kuća za brodice. Izgrađena je1902. godine i danas je jedina u potpunosti sačuvana secesijska građevina na otoku. U kući je od 1906. do 1938. godine živio otočni liječnik dr. Otto Lenz prema kojemu je ova kućica nazivana “La casa del Dottore” (Doktorova kuća).
Kuća dr. Otta Lenza

Interpretacijsko-edukacijski centar

Nedavno je u Kući za brodice otvoren interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni.

Stalni postav

Ovaj novi stalni postav prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja.

Kuću za brodice, građevinu secesijskih stilskih obilježja, 1902. godine dao je sagraditi Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac i tadašnji vlasnik otočja.

Dr. Otto Lenz

Na samome ulazu upoznat ćete liječnika Lenza koji je u kući živio i radio. Ovdje je sa svojom obitelji proveo više od 30 godina, stoga ćete u uvodnome dijelu izložbe saznati sve o njihovom životu na otoku, kao i o brojnim poznatim posjetiteljima koji su ovdje boravili početkom 20. stoljeća.

Unutar edukacijsko-interpreptacijskoga centra postavljena je interaktivna stalna izložba podijeljena u šest tematskih cjelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest.

Prostorije organizirane prema određenim temama

Tematske cjeline

Brijunski vremeplov

U Brijunskom vremeplovu saznajte sve o bogatoj brijunskoj povijesti. Upoznajte otočje kao šetalište dinosaura, dom neolitičkih zemljoradnika, antičkih proizvođača izvrsnoga maslinovog ulja i vještih kamenoklesara, prebivalište genijalnih vizionara i mjesto važnih zbivanja novije povijesti.

Brijunski arhipelag

Uz dojmljivu svjetleću maketu arhipelaga možete odmoriti i pogledati film o nekom od 14 otoka ili pak o cijelome arhipelagu. Mnogi od ovih otoka zbog svojih su prirodnih vrijednosti strogo zaštićeni i nedostupni javnosti te kao takvi jedinstveni u svojoj ljepoti.

Kopneni svijet

U ovoj prostoriji opremljenoj poput istraživačkoga biološkog laboratorija i prirodoslovnoga muzeja s kraja 19. stoljeća upoznajte bogati svijet brijunske flore i faune kroz četiri najznačajnija staništa za Brijune: šume, makiju, travnjake i kopnene vode. Između ostaloga moći ćete proučiti živopisne zbirke kukaca, osjetiti mirise mediteranske prirode i čuti zvukove pjeva različitih ptičjih vrsta.

Podmorje

Kako bi upoznali brijunski podmorski svijet posjetitelji ulaze u prostoriju uređenu poput unutrašnjosti podmornice. Ovdje kao pravi istraživači otkrivaju mnoge zanimljivosti tajanstvenoga podmorja. Uživajte u raznim filmovima, interaktivnim izlošcima, zbirkama i edukativnim igrama.

Ugroze

U ovoj je prostoriji glasnom glazbom i tamnim bojama stvoren dramatičan ugođaj ugroza koje prijete svim prirodnim staništima, a koje su posljedica neodgovornoga ponašanja čovjeka prema prirodi i okolišu koji ga okružuje.

Svijest

U posljednjoj tematskoj cjelini vladaju ljepota, bujnost, vitalnost prirode i njezin sklad kao glavne vizualne poruke ove prostorije. Podsjetit ćemo vas da su svi ljudi dio toga sklada i savršenstva i imaju odgovornost prema životu i njegovu očuvanju. Ovdje je prikazana važnost zaštićenih područja koja svojom netaknutom ljepotom, bogatstvom i raznolikošću predstavljaju temeljne životne vrijednosti i jedno su od najznačajnijih prirodnih dobara.

Upoznajte Brijune na suvremen, interaktivan način i posjetite edukacijsko-interpretacijski centar Kuća za brodice.
Kupi ulaznice