Interaktivni stalni postav

Kuća za brodice

Na samom ulasku u velikobrijunsku luku pažnju će vam zaokupiti neobična građevina – kuća za brodice. Izgrađena je 1902. godine i danas je jedina u potpunosti sačuvana secesijska građevina na otoku. U kući je od 1906. do 1938. živio otočni liječnik dr. Otto Lenz.
Kuća otočnog liječnika

Interpretacijsko-edukacijski centar

U Kući za brodice nalazi se interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni.

Stalni postav

Ovaj stalni postav prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja.

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest.

Dr. Otto Lenz

Na samome ulazu upoznat ćete liječnika Lenza koji je u kući živio i radio. Ovdje je sa svojom obitelji proveo više od 30 godina, stoga ćete u uvodnome dijelu izložbe saznati sve o njihovu životu na otoku, kao i o brojnim poznatim posjetiteljima koji su ovdje boravili početkom 20. stoljeća.

Suvremen i interaktivan način upoznavanja Brijuna

Tematske cjeline

Brijunski vremeplov

U Brijunskom vremeplovu saznajte sve o bogatoj brijunskoj povijesti. Upoznajte otočje kao šetalište dinosaura, dom neolitičkih zemljoradnika, antičkih proizvođača izvrsnoga maslinova ulja i vještih kamenoklesara, prebivalište genijalnih vizionara i mjesto važnih zbivanja novije povijesti.

Brijunski arhipelag

Uz dojmljivu svjetleću maketu arhipelaga možete se odmoriti i pogledati film o nekom od 14 otoka ili pak o cijelome arhipelagu. Mnogi od ovih otoka zbog svojih su prirodnih vrijednosti strogo zaštićeni i nedostupni javnosti te kao takvi jedinstveni u svojoj ljepoti.

Kopneni svijet

U ovoj prostoriji opremljenoj poput istraživačkoga biološkog laboratorija i prirodoslovnoga muzeja s kraja 19. stoljeća upoznajte bogati svijet brijunske flore i faune kroz četiri najvažnija staništa za Brijune: šume, makiju, travnjake i kopnene vode. Između ostaloga, moći ćete proučiti živopisne zbirke kukaca, osjetiti mirise mediteranske prirode i čuti zvukove pjeva različitih ptičjih vrsta.

Podmorje

Kako bi upoznali brijunski podmorski svijet, posjetitelji ulaze u prostoriju uređenu poput unutrašnjosti podmornice. Ovdje kao pravi istraživači otkrivaju mnoge zanimljivosti tajanstvenoga podmorja. Uživajte u raznim filmovima, interaktivnim izlošcima, zbirkama i edukativnim igrama.

Ugroze

U ovoj je prostoriji glasnom glazbom i tamnim bojama stvoren dramatičan ugođaj ugroza koje prijete svim prirodnim staništima, a koje su posljedica neodgovornog ponašanja čovjeka prema prirodi i okolišu koji ga okružuje.

Svijest

U posljednjoj tematskoj cjelini vladaju ljepota, bujnost, vitalnost prirode i njezin sklad kao glavne vizualne poruke ove prostorije. Podsjetit ćemo vas da su svi ljudi dio toga sklada i savršenstva te imaju odgovornost prema životu i njegovu očuvanju. Ovdje je prikazana važnost zaštićenih područja koja svojom netaknutom ljepotom, bogatstvom i raznolikošću predstavljaju temeljne životne vrijednosti i jedno su od najvažnijih prirodnih dobara.

Upoznajte Brijune na suvremen, interaktivan način i posjetite edukacijsko-interpretacijski centar Kuća za brodice.
Kupi ulaznice