Biseri Brijunske arheologije

Arheološka tura

Obilazak najvažnijih brijunskih arheoloških lokaliteta uz stručno vodstvo tijekom kojega se posjetitelji upoznaju s bogatom brijunskom prošlošću kroz različita kulturno-povijesna razdoblja - od prapovijesti, antike, kasne antike, Bizanta i srednjeg vijeka.
Arheološki lokaliteti

Što tura uključuje?

Tura uključuje obilazak najslojevitijega i najduže naseljenoga brijunskog lokaliteta - kastruma, te obližnje crkve svete Marije, najstarije kršćanske građevine na otoku. 

Nastavlja se obilaskom brončanodobne gradine te raskošne rimske ladanjske vile iz 1. stoljeća u uvali Verige. Tura završava posjetom crkvi svetoga Germana iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi dio originalnoga mozaika iz rimske vile u uvali Verige.

Rimska vila kao dio Rute rimskih careva

Rimska vila u uvali Verige dio je Rute rimskih careva koja je dobila certifikat Vijeća Europe i Europskog instituta kulturnih ruta. Ruta duga 3,5 tisuće kilometara proteže se kroz Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku te promiče arheološki turizam. 

Obuhvaća 20 arheoloških lokaliteta značajnih za razdoblje carskoga Rima i vezanih uz živote 17 rimskih careva.

Trajanje: 4 sata s uključenom stankom od 30 minuta.

Karta arheološke ture

Vožnja turističkim vlakićem

Itinerar

Vožnja turističkim vlakićem do bizantskoga kastruma i crkve svete Marije. Nakon obilaska slijedi vožnja vlakićem do Gradine. Nastavak obilaska pješice. Obilazak Gradine i rimske vile u uvali Verige te povratak prema centru. Nakon stanke za odmor slijedi završni posjet crkvici svetoga Germana. 


Kastrum

Najslojevitiji brijunski lokalitet prostire se na površini nešto većoj od 1 ha. Nalazi iz razdoblja Rimske Republike i Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja i Venecije svjedoče o dugogodišnjoj naseljenosti. 
 

Crkva sv. Marije

Trobrodna crkva četvrtasta tlocrta čiji su bočni zidovi očuvani gotovo u izvornoj visini. Veličina crkve (11 x 24 m) ukazuje na brojno stanovništvo obližnjega kastruma za čije je vjerske potrebe crkva sagrađena u 6. stoljeću.

Gradina

Utvrđeno brončanodobno naselje na uzvisini s očuvanim bedemima, ulazom i nekropolom smješteno je na istoimenom brežuljku, sjeverno od uvale Verige. Strateški dobro branjen visinski položaj bio je utvrđen s tri pojasa koncentričnih bedema građenih u suhozidu i prilagođenih konfiguraciji brežuljka.
 

Rimska ladanjska vila u uvali Verige

Na zapadnoj obali Brijuna, duž uvale Verige, smještena je raskošna rimska ladanjska vila. Gradnja vile započela je u 1. stoljeću prije Krista, a najveći sjaj dosegla je u 1. stoljeću poslije Krista. Pojedini dijelovi vile koristili su se do 6. stoljeća. Obuhvaćala je više građevina različitih namjena smještenih na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima uvale. Crno-bijeli mozaik iz blagavaonice vile u uvali Verige izložen je u crkvi sv. Germana u kojoj se nalazi "Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera". 
 

Crkva svetoga Germana

Gotička crkva svetoga Germana sagrađena je 1481. godine na mjestu starije romaničke crkve koja se spominje već 1449. Posvećena je pulskom mučeniku pogubljenom krajem 3. stoljeća jer se usudio prigovoriti gradskim vlastima zbog nesnošljivosti spram kršćana.

Probudite istraživača u sebi i otkrijte skrivene arheološke lokalitete na Brijunima. Upoznajte se s bogatom brijunskom prošlošću kroz različita kulturno-povijesna razdoblja - od prapovijesti, antike, kasne antike, Bizanta do srednjeg vijeka. Odlučite li se za arheološku turu pripremite čvrstu obuću, zaštitu za glavu i dovoljno tekućine. Poželjna je dobra fizička sprema.