Biseri Brijunske arheologije

Arheološka tura

Obilazak najvažnijih brijunskih arheoloških lokaliteta uz stručno vodstvo tijekom kojega se posjetitelji upoznaju s bogatom brijunskom prošlošću kroz različita kulturno-povijesna razdoblja – prapovijest, antiku, kasnu antiku, Bizant i srednji vijek.
Arheološki lokaliteti

Put u prošlost

Premium tura uključuje obilazak najslojevitijega i najduže naseljenoga brijunskog lokaliteta – kastruma te obližnje crkve svete Marije, najstarije kršćanske građevine na otoku.

Nastavlja se obilaskom brončanodobne gradine te raskošne rimske ladanjske vile iz 1. stoljeća u uvali Verige. Tura završava posjetom crkvi svetoga Germana iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi dio originalnoga mozaika iz rimske vile u uvali Verige.

Rimska vila kao dio Rute rimskih careva

Rimska vila u uvali Verige dio je Rute rimskih careva koja je dobila certifikat Vijeća Europe i Europskog instituta kulturnih ruta. Ruta duga 3,5 tisuće kilometara proteže se kroz Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku te promiče arheološki turizam. Obuhvaća 20 arheoloških lokaliteta važnih za razdoblje Rimskog Carstva i povezanih sa životima 17 rimskih careva.

Trajanje: 4 sata s uključenom stankom od 30 minuta.

Karta arheološke ture

Cjenik 2024.


Itinerar

Obilazak Bizantskog kastruma, crkve svete Marije i Gradine. Obilazak Gradine i rimske vile u uvali Verige te povratak prema centru. Nakon stanke za odmor slijedi posjet crkvici svetog Germana.

Kastrum

Najslojevitiji brijunski lokalitet prostire se na površini nešto većoj od 1 ha. Nalazi iz razdoblja Rimske Republike i Rimskog Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja i Venecije svjedoče o dugogodišnjoj naseljenosti.

Crkva sv. Marije

Trobrodna crkva četvrtasta tlocrta čiji su bočni zidovi očuvani gotovo u izvornoj visini. Veličina crkve (11 x 24 m) ukazuje na brojno stanovništvo obližnjega kastruma za čije je vjerske potrebe crkva sagrađena u 6. stoljeću.

Gradina

Utvrđeno brončanodobno naselje na uzvisini s očuvanim bedemima, ulazom i nekropolom smješteno je na istoimenom brežuljku, sjeverno od uvale Verige. Strateški dobro branjen visinski položaj bio je utvrđen s tri pojasa koncentričnih bedema građenih u suhozidu i prilagođenih konfiguraciji brežuljka.

Rimska ladanjska vila u uvali Verige

Na zapadnoj obali Brijuna, duž uvale Verige, smještena je raskošna rimska ladanjska vila. Obuhvaćala je više građevina različitih namjena smještenih na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima uvale. Gradnja vile započela je u 1. stoljeću prije Krista, a najveći sjaj dosegnula je u 1. stoljeću poslije Krista. Pojedini dijelovi vile upotrebljavali su se do 6. stoljeća.

Crno-bijeli mozaik iz blagovaonice vile u uvali Verige izložen je u crkvi sv. Germana, u kojoj se nalazi Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera.

Probudite istraživača u sebi i otkrijte skrivene arheološke lokalitete na Brijunima. Upoznajte se s bogatom brijunskom prošlošću kroz različita kulturno-povijesna razdoblja – od prapovijesti, antike, kasne antike i Bizanta do srednjega vijeka. Odlučite li se za arheološku turu, pripremite čvrstu obuću, zaštitu za glavu i dovoljno tekućine. Poželjna je dobra fizička sprema.