Naš najdetaljniji pregled korisnih informacija

Sve što trebate znati prije dolaska na Brijune

Pročitajte naš najdetaljniji pregled korisnih informacija kako bi vaš posjet Nacionalnom parku Brijuni bio čisto uživanje, bez stresa. U nastavku donosimo sve što trebate znati prije dolaska na otok.

Planiranje posjeta

Prije samoga izleta u Nacionalni park Brijuni predlažemo virtualni posjet našoj web stranici. Stranica je suvremena, intuitivna, responzivnog dizajna te prilagođena potrebama svakog posjetitelja. Ovdje ćete pronaći opće informacije, informacije za planiranje posjeta, o znamenitostima, smještajnim jedinicama, nautici te posebnim ponudama.

Kako biste skratili vrijeme čekanja za kupnju ulaznica, omogućili smo vam jednostavnu i brzu online kupovinu. Ulaznice nije potrebno tiskati, dovoljno je pri ukrcaju na brod pokazati barkod na zaslonu mobilnog telefona. Više saznajte na Često postavljena pitanja.

Na raspolaganju su vam dvije vrste ulaznica: one koje uključuju izlet vlakićem sa stručnim vodstvom te ulaznice za samostalan obilazak otoka Brijuni Pocket Guide. Odaberete li samostalan obilazak otoka, učinite to pješice ili s nekim od naših ekoloških prijevoznih sredstava.

Kako do NP Brijuni

Automobilom je moguće doći sve do mjesta Fažana nadomak Pule, a vrlo dobra prometna povezanost omogućuje ugodno putovanje brzom cestom Istarski ipsilon na kojoj su postavljeni prometni znakovi koji jasno ukazuju na smjer i udaljenost od Brijunskoga otočja.

Za one koji planiraju posjet nekom od izravnih zrakoplovnih linija postoji nekoliko opcija: zračna luka Pula nalazi se na 15-ak km udaljenosti, ona na otoku Krku na 120 km udaljenosti, dok je zračna luka kod Trsta udaljena 150 km.

U samome centru Fažane nalazi se mol s kojega isplovljava brod za Veliki Brijun, a pri dolasku je važno pridržavati se rezerviranog termina, tj. vremena polaska broda iz Fažane, dok je povratak moguć bilo kojom brodskom linijom. Ovdje provjerite plovidbeni red. Izletnici mogu ostaviti svoje automobile na gradskim parkiralištima u neposrednoj blizini luke Fažana iz koje isplovljava brod za otok Veliki Brijun.

Ako ste otok odlučili razgledati s našim stručnim vodstvom, u luci Veliki Brijun dočekat će vas službeni vodiči s natpisom na jeziku za koji ste kupili karte. Slijedi vožnja turističkim vlakićem i obilazak najvažnijih prirodnih, povijesnih i kulturnih znamenitosti Brijuna. Ulaznica u NP Brijuni uključuje i posjet svim izložbama i muzejima.

Opće informacije

Ulaznice s popustom omogućene su za studente, posjetitelje starije od 65 godina, osobe s invaliditetom te hrvatske branitelje, a kupuju se na blagajni NP Brijuni u Fažani (Brionska 10), uz predočenje iskaznice i prethodnu rezervaciju na e-mail adresu izleti@np-brijuni.hr. Grupni popust na cijenu ulaznica ostvaruje se za grupu od najmanje 25 osoba.

Asfaltirane staze na otoku pristupačne su za roditelje s malom djecom u kolicima, ali i za osobe s poteškoćama u kretanju, dok su poznati brijunski vlakići dobili pojačanje u vidu rampe za osobe u invalidskim kolicima. Naše će vam osoblje rado pomoći pri ukrcaju i iskrcaju, kao i na brodu koji prevozi posjetitelje na otok.

Info punkt za posjetitelje smješten je na otoku Veliki Brijun te se u njemu mogu dobiti informacije o svim posjetiteljskim sadržajima otočja i mogućnostima obilaska. Info kiosk nalazi se na Trgu prijateljstva, na mjestu dolaska i odlaska posjetitelja s otoka, odnosno na mjestu otkuda počinju sve izletničke ture po otoku. Na Sportu, u restoranima i barovima te na recepciji i suvenirnici moguće je i plaćanje kreditnim karticama. Toaleti za goste nalaze se u sklopu caffe bara Školjka, caffe bara Sony i Lanka, Golf bara, Kući za brodice te u zgradi Muzeja. Za nautičare, toaleti su smješteni u sklopu objekta Karmen.

Kućni ljubimci u Nacionalnom parku

Kako bismo zaštitili bioraznolikost i očuvali arheološke, kulturno povijesne te geološko-paleontološke lokalitete, potrebno je pridržavati se pravila ponašanja unutar Nacionalnoga parka. Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce, te se za njih plaća ulaznica, dok je pse obavezno voditi na uzici. Kućnim ljubimcima nije dozvoljen ulaz u zatvorene prostore (vlak, izložbeni prostori, restorani, smještajni kapaciteti) i Safari park. Iznimka su terapijski psi i psi pomagači. Više pročitajte u pravilima ponašanja.

Oboružani korisnim informacijama, isplanirali ste svoj posjet parku i kupili ulaznice. Što vas sve ondje očekuje i kako se pripremiti za upoznavanje otoka saznajte u nastavku ovoga teksta na poveznici. S nestrpljenjem vas očekujemo!