13 kilometara staze

Biciklistička staza

Bit će to rajsko putovanje, obećanje je to Parka onima koji krenu stazom na Brijunima. Nešto više od 13 kilometara staze vodi uz teren za golf, gospodarske objekte, safari-park i etnopark, arheološka nalazišta, šume, stjenovitu obalu i uvale. Teško je moguće naći sadržajem raznolikiju biciklističku stazu. Asfaltirana je i dostupna bez posebnoga biciklističkog iskustva.
Rajsko putovanje

BicikliRAJ na Brijunima

Program 

Samostalni obilazak. Vožnja otokom kreće iz luke Velikog Brijuna. Zatim prolazimo pokraj nekadašnje zgrade parne kupelji, u kojoj se danas nalaze tri izložbe. Prolazimo pokraj objekata Jurina i Franina i nastavljamo dalje po mostiću do jedinstvenog golf-terena, jednog od prvih u Europi. Na livadama i proplancima vrlo je vjerojatno da ćemo naići na skupinu jelena aksisa, jelena lopatara i muflona. Oni su dio brijunskog identiteta i cjelovitoga posjetiteljskog doživljaja.

Safari-park

Cesta nas vodi do zoološkog vrta. U safari-parku nalazimo egzotične biljojede: indijsku slonicu Lanku, ljamu, zebre, indijske svete krave i nojeve. U etnoparku prolazimo kroz istarsku seosku farmu s autohtonim životinjskim vrstama: istarskim ovcama pramenkama, magarcima i kozama.

Crkva sv. Marije, Kastrum, Saline...

Vožnju nastavljamo dalje šumskim krajolikom uz zapadni dio otoka. Prolazimo pokraj ranokršćanske crkve sv. Marije te se lagano nizbrdo vozimo do kastruma, najslojevitijega arheološkog lokaliteta na otoku. Vozimo dalje južno, duž ornitološkog rezervata Saline, čarobnog područja gniježđenja i druženja domaćih ptica i ptica selica, pa dalje sve do Penede.

Uvala Verige i Venerin hram

Vožnju nastavljamo prema sjeveru, pratimo prekrasnu stjenovitu obalu. Dolazimo do lokacije otkud kreće kružna pješačka poučna staza Zelenikovac. Kroz šumu i livade dolazimo do uvale Verige s ostacima Venerina hrama i raskošne ladanjske rimske vile iz 1. st. S desne strane pratimo podmorsku poučnu stazu. Nastavljamo obalom do lijepe plaže u uvali Saluga, gdje se možemo okupati. Zatim vozimo još malo šumom do cilja u glavnoj luci te završavamo biciklističku rutu na istom mjestu s kojeg smo i krenuli.

Zbog ograničenog prometa na otoku, staza je posebno pogodna za obitelji s djecom i rekreativce. Uz vožnju uživamo u prekrasnim pejzažima, prirodnim vrijednostima i kulturno-povijesnim znamenitostima Nacionalnog parka Brijuni.

Dužina staze: 13,3 km

Preporučeni period godine za posjet: travanj, svibanj, listopad, studeni

Postoji li mogućnost unajmljivanja bicikla: Da, najam bicikla nije uključen u cijenu programa.

Vrsta staze: asfalt

Kontakt za najavu i informacije: izleti@np-brijuni.hr; tel. +385 (0)52 525 882 ili +385 (0)52 525 883.

Pokrenite pedale ka vašem rajskom putovanju biciklom.