Drugi najveći otok brijunskog arhipelaga

Izleti na Malom Brijunu

Termini dnevnih izleta: 09.06./10.06. i 16.06. /17.06.2024.* Po dolasku brodom u luku Mali Brijun, vodič okuplja posjetitelje programa pješačke ture po otoku. * Mali Brijun poznat je po fortifikaciji Fort Brioni Minor, koja je najveća fortifikacija na jadranskoj obali.
Nova ponuda izleta za posjetitelje Nacionalnog parka Brijuni

Mali Brijun

Brijunsko otočje izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Blaga klima i pogodni zemljopisni uvjeti, duboko u kopno uvučeni zaljevi te dobro branjeni visinski položaji, osigurali su kontinuitet djelovanja čovjeka od prapovijesti do najnovijeg doba. Mali Brijun drugi je po veličini otok brijunskog arhipelaga. Njegova površina iznosi 108,85 ha, a dužina obalne linije 8,28 km. Mali Brijun poznat je po fortifikaciji Fort Brioni Minor, koja je najveća fortifikacija na jadranskoj obali. Iako je Mali Brijun zadržao svoj izvorni krajolik prožet gustom makijom, skrivene od pogleda mogu se pronaći mnogobrojne austrougarske fortifikacije. Bogata brijunska baština vezana uz kamen predstavljena je na pješačko-edukativnoj stazi Brijunske kamene priče koja vodi od malobrijunske Luke sv. Mikule prema sjevernom dijelu otoka, gdje se na rtu Glavina smjestila jedna od austrougarskih baterija građena vjerojatno uoči Prvog svjetskog rata.

Walk and talk Mali Brijun 2024.

Novi edukativni program za upoznavanje raznolikosti Malog Brijuna. Obilazi se Fort Minor, tvrđava koja se najviše ističe među brojnim sačuvanim austrougarskim objektima vojno-obrambenog sustava te poučna staza bogatog sadržaja "Brijunske kamene priče", nastala u sklopu projekta KAMEN-MOST.

Vođeni izlet

09.06.2024. (otkazano)

Satnica:

 • Fažana-Mali Brijun 9:30
 • Mali Brijun-Fažana 15:00

10.06.2024. / 16.06. i 17.06.2024.

Satnica:

 • Fažana-Mali Brijun 9:30
 • Mali Brijun-Fažana 14:15

Program:

 • Fort Minor
 • Poučna staza "Brijunske kamene priče"
 • Flora Malog Brijuna
 • Predah za osvježenje

Cijene ulaznica: (Fažana - Mali Brijun, Mali Brijun - Fažana):

 • Odrasli 26.00 EUR
 • Djeca 7-18 godina 13.00 EUR
 • Djeca do 7 godina - besplatno
 • Ulaznica za pse 15.00 EUR

Napomene

VAŽNO!

Težina izleta - srednje teški

Izleti nisu primjereni za osobe koje slabije hodaju ili teže se kreću. Staza nije pogodna za vožnju dječjih i invalidskih kolica. Za izlete obavezna je obuća prikladna za hodanje/planinarenje po šumovitom i neravnom terenu - čvrsta i stabilna obuća te odjeća prilagođena boravku u prirodi i trenutnim vremenskim prilikama. 

Posjetiteljima se preporučuje da ponesu vodu sa sobom. 

Kućni ljubimci na otoku

Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce (pse je obvezno voditi na uzici). Ulaznica za pse se naplaćuje. 

Rezervacije i kupnja ulaznica

Individualni gosti ulaznice kupuju na https://shop.np-brijuni.hr/hr. Rezervacije za grupe su obvezne i vrše se na izleti@np-brijuni.hr.

Poučna staza "Brijunske kamene priče"

Poučna staza bogatog sadržaja nastala je u sklopu projekta KAMEN-MOST, koji se provodio u okviru Europske teritorijalne suradnje Slovenija – Hrvatska od 2007. do 2013. godine. Cilj projekta očuvanje je baštine i osvješćivanje o tradicionalnim tehnikama, eksploataciji i upotrebi kamena. Na Malom Brijunu dominiraju divlja priroda, kamenolomi i fortifikacije te je ova staza pravi dragulj u otkrivanju potpuno različitih sadržaja, drugačijih od onih na Velikom Brijunu. Na stazi vas čeka 15 edukativnih ploča, uz ugodnu šetnju od 2,5 kilometara. Moći ćete uživati u brojnim elementima, od onih geoloških, tehničkih, građevinskih, fortifikacijskih, sve do povijesnih i etnografskih.

Staza vas vodi od glavne luke prema sjevernoj strani otoka, rtu Glavina. Ako se u ovom svojevrsnom putovanju lroz vrijeme umorite tijekom šetnje i poželite u miru promisliti i razmisliti o svemu viđenom, moći ćete to učiniti u hladovini na posebno uvučenim mjestima duž linije kamenoloma.

Fort Brioni Minor

Od brojnih sačuvanih austrourgarskih objekata vojno-obrambenog sustava najviše se ističe Fort Brioni Minor, koji nedvojbeno dominira otokom Mali Brijun. Fort Brioni Minor je uz Fort Tegetthoff na Velom Brijunu činio najzapadnije utvrde prvog sustava obrane austrougarske ratne luke u Puli. Utvrda se gradila tijekom posljednjih pet godina devetnaestog stoljeća te je nakon završetka gradnje postala najvećom austrougarskom utvrdom na Jadranu. Na brijunskom otočju nalazile su se još četiri tvrđave.

Dimenzije utvrde iznosile su 175 x 90 m, a u njoj je boravila posada od 12 časnika i 530 vojnika. Utvrda se prostire na površini od 15.750 m2, a štitilo ju je 20 topova velikog dometa.

U posljednje vrijeme utvrda se koristi tijekom turističke sezone kao pozornica kazališta Ulysses na kojoj se prikazuju predstave poput Kralja Leara, Medeje, Hamleta, Tesla Electric Companyja i Pijane noći 1918.