Obilazak turističkim vlakom

Izlet Veliki Brijun

Po dolasku brodom u luku Veliki Brijun vodiči okupljaju grupe i dogovaraju program obilaska otoka turističkim vlakom i pješice.
Upoznavanje Nacionalnog parka Brijuni

Najposjećeniji brijunski izlet

Izlet započinje na istočnoj strani otoka, u centralnoj brijunskoj luci, gdje vas dočekuju stručni vodiči koji su vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Dio izleta osmišljen je kao jednosatna vožnja turističkim vlakićem uz obalu, do sjevera otoka, gdje je smješten Safari-park. Na putu izletnici imaju prilike vidjeti teren za golf, kaštel i stare gospodarske zgrade sagrađene početkom 20. stoljeća u doba austrijske obitelji Kupelwieser.

Pogled na Mali Brijun

Prije dolaska u Safari-park, sjevernije od Velikog Brijuna vidi se i drugi otok po veličini– Mali Brijun. Na Malom Brijunu nalazi se jedna od najvećih austrougarskih utvrda na Mediteranu – Fort Brioni Minor. U ovom impresivnom zdanju građenom od 1895. do 1900. godine ljeti se odvijaju razni kulturni događaji.

Upoznavanje Nacionalnog parka Brijuni

Stalni stanovnici Brijuna

Pri dolasku u safari-park, površine približno 9 ha, imat ćete priliku upoznati i 80-ak biljojeda, uglavnom iz Afrike i Azije, ali u posljednje vrijeme i sve više autohtonih vrsta. Tijekom stanke posjetitelji se mogu družiti sa životinjama ili pak okrijepiti u café-baru Sony i Lanka.

Panoramska vožnja 

Panoramska vožnja nastavlja se po zapadnoj strani otoka. Na obzoru se pojavljuju dva brijunska otočića Vrsar i Vanga.

Prilikom vožnje posjetitelji su okruženi niskim zimzelenim raslinjem koja se naziva makija. Na otočju je registrirano oko 400 različitih biljnih vrsta, od jedinstvenih šuma crnike i lovora do prekrasnih divljih orhideja i egzotičnoga raslinja kao što su pinija, cedar i sekvoja.

Šetnja Nacionalnim parkom

Dio programa uključuje posjet sljedećim izložbama: Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera u crkvi sv. Germana, izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima, izložbi Iz sjećanja starog Austrijanca te prirodoslovnoj izložbi. Šetnja se nastavlja do mediteranskog vrta, čime se izlet kroz brijunski prostor i vrijeme polako primiče kraju. Tijekom stanke imat ćete priliku osvježiti se u café-baru Školjka ili kupiti suvenir koji ćete ponijeti kući kao uspomenu na prelijepe Brijune.

Pravila, najave i rezervacije

Napomene

Kućni ljubimci na otoku

Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce (pse je obvezno voditi na uzici). Ulaznica za pse se naplaćuje. Kućnim ljubimcima NIJE dozvoljen ulaz u zatvorene prostore (vlak, izložbeni prostori) i Safari-park.

Rezervacije i kupnja ulaznica

Individualni gosti ulaznice kupuju na https://shop.np-brijuni.hr/hr. Rezervacije za grupe su obvezne i vrše se na izleti@np-brijuni.hr.

Karta izleta

Cjenik izleta 2023.

Upoznajte Brijunsko otočje i doživite ovaj mali dio raja.
Kupi ulaznice