Obilazak turističkim vlakom

Izlet Veliki Brijun

Po dolasku brodom u luku Veliki Brijun, vodič okuplja sve grupe i dogovara prvi dio programa koji je planiran kao ugodna jednosatna vožnja turističkim vlakićem.
Upoznavanje Nacionalnog parka Brijuni

Najposjećeniji brijunski izlet

Izlet započinje na istočnoj strani otoka, u centralnoj brijunskoj luci, gdje posjetitelje dočekuju stručni turistički vodiči koji su na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Prvi dio izleta osmišljen je kao jednosatna vožnja turističkim vlakićem, uz obalu, do sjevera otoka gdje je smješten Safari park. Na putu, izletnici imaju prilike vidjeti golf terene, kaštel i stare gospodarske zgrade sagrađene početkom 20. stoljeća u doba austrijske obitelji Kupelwieser.  


Pogled na Mali Brijun 

Prije dolaska u Safari park, sjevernije od Velikog Brijuna, vidi se i drugi po veličini otok - Mali Brijun. Na Malom se Brijunu nalazi jedna od najvećih austrougarskih utvrda na Mediteranu - utvrda Fort Brioni Minor građena od 1895. do 1900. godine. Ova velika utvrda od početka 21. stoljeća ljeti se koristi u razne kulturne svrhe. 

Upoznavanje Nacionalnog parka Brijuni

Susret izletnika sa stalnim stanovnicima Brijuna

Pri dolasku u Safari park, površine približno 9 ha, posjetitelji će imati priliku upoznati i 80-tak biljojeda, uglavnom iz Afrike i Azije, ali u posljednje vrijeme i sve više autohtonih vrsta. Prilikom stanke, posjetitelji se mogu družiti sa životinjama ili pak okrijepiti u caffe baru Sony i Lanka.

 

Panoramska vožnja zapadnom stranom 

Panoramska vožnja nastavlja se po zapadnoj strani otoka. Na obzoru se pojavljuju 2 brijunska otočića, Vrsar i Vanga. 

Prilikom vožnje, posjetitelji su okruženi niskim zimzelenim raslinjem koje se naziva makija. Na otočju je registrirano oko 400 različitih biljnih vrsta, od jedinstvenih šuma crnike i lovora do prekrasnih divljih orhideja i egzotičnoga raslinja kao što su pinija, cedar i sekvoja. 

 

Šetnja Nacionalnim parkom 

Drugi dio programa uključuje posjet slijedećim izložbama: "Izložba kopija i fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera" u crkvi Sv. Germana, izložba fotografija "Josip Broz Tito na Brionima", "Iz sjećanja starog Austrijanca" te prirodoslovnoj izložbi. Šetnja se nastavlja do mediteranskog vrta - čime se izlet kroz brijunski prostor i vrijeme polako primiče kraju. Tijekom stanke, posjetitelji imaju priliku osvježiti se u caffe baru Školjka ili kupiti suvenir koji će ponijeti kući kao uspomenu na prelijepe Brijune. 
 

Pravila, najave i rezervacije

Napomene

Obilazak otoka Veliki Brijun u trajanju od 4 sata realizira se u pratnji vodiča na hrvatskom, talijanskom, njemačkom, ruskom i engleskom jeziku.
 

Kućni ljubimci na otoku

Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce (pse obavezno voditi na uzici). Kućnim ljubimcima NIJE dozvoljen ulaz u zatvorene prostore (vlak, izložbeni prostori) i Safari park.
 

Rezervacije i kupnja ulaznica

Obavezna najava i rezervacija izleta na tel. +385 (0) 52 525 883 i 525 882, na e-mail izleti@np-brijuni.hr ili u poslovnici NP Brijuni u Fažani.

Od početka studenoga do konca ožujka izleti se organiziraju na upit, u dogovoru s djelatnicima Službe za izletnički turizam.

Karta izleta

Cjenik izleta

Upoznajte Brijunsko otočje i doživite ovaj mali dio raja.
Kupi ulaznice