Podvodni svijet Brijunskoga otočja

Ronjenje

Ronjenje je u brijunskom akvatoriju službeno dozvoljeno od 2001. godine, a posebna se pažnja posvećuje organizaciji ronilačkih ekspedicija kako bi se očuvala prirodna ravnoteža. Zaljubljenicima u ronjenje na raspolaganju su tri lokacije: Sveti Jerolim, Peneda i Grunj. Brijunski akvatorij posebno je poznat po velikim plovama riba pa će svakoga ronioca očarati podvodni svijet te će neizmjerno uživati u trenutcima provedenima u našim morskim dubinama.
ORGANIZIRANE GRUPE ZA RAZGLEDAVANJE I SNIMANJE PODMORJA

Autonomno ronjenje

U podmorju Nacionalnog parka Brijuni postoje velike mogućnosti za autonomno ronjenje, i to kroz organizirano vođenje ronilačkih grupa koje će podmorje u nacionalnom parku, razgledavati ili snimati.

Fizička raščlanjenost arhipelaga

Veliki je izbor i u odnosu na tematiku kao i u odnosu na dubine, te se mogu zadovoljiti gotovo svi zahtjevi. Fizička raščlanjenost arhipelaga: otoci, hridi i pličine, razvedenost obala i različita izloženost vjetru o udaru mora uvala, rtova i prolaza te različiti tipovi hridinastih i sedimentnih dna ukazuju da su na tom relativno malom prostoru (približno 40 km2) prisutne raznovrsne pridnene, životne zajednice litorala. Podmorje Nacionalnog parka Brijuni po osnovnim elementima ne odstupa od ostalih dijelova podmorja u sjevernom Jadranu. Raznovrsnost i gustoća populacija te očuvanost prirodnih staništa svakako su njegove temeljne vrijednosti. Posebno se ističe bogat i raznovrstan riblji fond koji se razvija zaštićen od izlovljavanja.

Gusta populacija riba

Populacije riba su gustoćom i veličinom pojedinačnih primjeraka reprezentativne. Osim svih poznatih tvz. komercijalnih vrsta kao fratri, škarpine, zubaci, tabinje, kavale itd. nalaze se brojne i vrlo lijepe ribice iz skupina babica ili usnača. Upravo je fauna riba ono po čemu je brijunsko podmorje izuzetno i različito od svih ostalih dijelova Jadrana.

Brijuni kao sklonište i "rasadnik" vrsta

Područje otočja Brijuni danas je jedina otočna skupina na sjevernom Jadranu, koja je odoljela štetnim posljedicama industrije i ekspanzije turističke privrede, te je stoga od neprocjenjive vrijednosti. Akvatorij je jedini ostao skloništem i "rasadnikom" biljnih i životinjskih vrsta koje pod utjecajem zagađivanja, raznih turističkih djelatnosti i prekomjernog ribolova u drugim dijelovima zapadne Istre i sjevernog Jadrana ubrzano nestaju.

Lokacija oko jugozapadnog rta otoka Sv. Jerolim

Ronilačka lokacija Sveti Jerolim

Bogatstvo raznobojnih organizama

Ova se lokacija nalazi oko jugozapadnog rta otoka Sv. Jerolim. Roni se uza zid koji vuče tri klanca do dubine od 27 metara. Pozicija obiluje algama, žarnjacima, mnoštvom školjki, a ima i ugora, škrpina, fratara, hobotnica i rakova. Na stijenama se nalazi pravo bogatstvo raznobojnih organizama koji su odličan motiv za podvodne fotografe.

Od zakonom zaštićenih vrsta u akvatoriju parka česti su školjkaši periska i prstac, te spužve mekana rogljača i morska naranča.

Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada.

Aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: U NP Brijuni aktivnost ronjenja dostupna je preko ovlastenih ronilačkih centara iz Fažane i Pule. Za kontakte se možete obratiti Nacionalnom parku Brijuni.

Jedna je od atraktivnijih ronilačkih lokacija brijunskog akvatorija

Ronilačka lokacija Peneda

Velika jata riba i bogatstvo podvodnog života

Ova se lokacija nalazi uz jugoistočnu obalu rta Peneda i jedna je od atraktivnijih ronilačkih lokacija brijunskog akvatorija. Na dubini od 6 metara nalazi se plato koji se spušta stepenasto do 28 m dubine sa škrapama. Već nakon prvih par minuta zarona dobije se dojam što znači zaštićeno područje jer nije rijetkost naići na velika jata ribe i vidjeti bogatstvo života karakteristično za Brijune.

Dublja staništa nastanjena su predkoraligenskim i koraligenskim zajednicama, a osnovu ovih zajednica čine zelene i crvene alge uz brojne spužve, mnogočetinaše, plaštenjake, mahovnjake i druge. Od skupine koralja najčešće se susreću dvije vrste kamenih koralja, žuta čaška i busenasti koralj.

Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada.

Aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: U NP Brijuni aktivnost ronjenja dostupna je preko ovlastenih ronilačkih centara iz Fažane i Pule. Za kontakte se možete obratiti Nacionalnom parku Brijuni.

Lokacija uz zapadnu obalu otoka Grunj

Ronilačka lokacija Grunj

Bogata riblja fauna

Ova se lokacija nalazi uz zapadnu obalu otoka Grunj, gotovo uz samu zapadnu granicu brijunskog akvatorija. Riblja fauna je ono po čemu je brijunsko podmorje izuzetno i različito od svih ostalih dijelova sjevernog Jadrana, a na ovoj se lokaciji ronioci mogu i sami uvjeriti u to.

Među ribama najčešće se nalaze fratri, šarazi, ugori, orade, zubaci, škrpine, salpe te kavale.

Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada

Aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: U NP Brijuni aktivnost ronjenja dostupna je preko ovlastenih ronilačkih centara iz Fažane i Pule. Za kontakte se možete obratiti Nacionalnom parku Brijuni.

Otkrijte dobro skrivene tajne brijunskoga podmorja i zaronite u morske dubine.