Netaknuta ljepota prekrasnih otoka Jadrana

Nacionalni park Brijuni

Otočna pustinja pretvorena u raj

Istražite Brijune

Sjećanja Paula Kupelwiesera

"Gotovo jedino što smo od raslinja mogli vidjeti bio je jedan čempres, uzdizao se iza tornja i bio je star oko trideset godina, desetak dudovih stabala uz rub male luke, nekoliko starih maslina i mnogo lovora duž malobrojnih putova..."

Saznajte više

Ugroze koje prijete prirodi

Znate li da svake godine umire oko 100 000 morskih sisavaca jer se zapletu ili uguše ostatcima plastike? Znate li da svaka treća morska kornjača u Jadranu ima u svojem probavilu ostatke plastike?

Saznajte više
Predahnite od užurbane svakodnevnice

Izleti na Brijune

Servisne informacije

Priča o raju

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu.

No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj.

Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

Najljepše uspomene započinju upravo ovdje

Smještaj na Brijunima