18 RUPA I DUŽINA IZNAD 5KM

Golf

Jeste li ikad u svojoj golferskoj karijeri igrali golf u društvu jelena, muflona, zečeva i paunova? Jeste li ikad putt-ali na pješčanim greenovima? Želite li sasvim novi doživljaj igranja golfa, brijunsko igralište mora biti vaše sljedeće odredište. Na Brijunima se golf igra na jedinstvenom golf terenu iz 1922. godine, koje je tada nosilo laskavu titulu jednog od najvećih i naravno, najljepših golf terena u to vrijeme.

100. OBLJETNICA GOLFA NA BRIJUNIMA

Ove godine obilježava se stota obljetnica gradnje golf igrališta na Velikom Brijunu. Brijunsko golf igralište bilo je dovršeno već krajem 1922., a prvi turnir održan je 21. ožujka 1923. godine. Za teren se tvrdilo da je jedan od najvećih u Europi. Tadašnji teren svakako je bio specifičan, osim klimatski i pozicijski (mediteranska destinacija u “Mitteleuropi”), tako i po renomeu. Na teren su, osim vrhunskih golfera, rado dolazili i pripadnici europske aristokracije, najcjenjeniji industrijalci i umjetnici. Tada se na brijunskom igralištu odigravalo i do 50-ak turnira godišnje, a sve bi završavalo novogodišnjim balom i svečanom večerom uz podjele pokala za najbolje igrače.

Igralište je u razdoblju od 1923. do 1939. godine redizajnirano četiri puta. Najveće promjene samog lay-outa (rasporeda rupa) zamijećene su u redizajnu iz 1933. godine. Radovi su povjereni gospodi Tomu Simpsonu i Georgeu Thomasu koji su tada slovili za najpoznatije golf arhitekte u svijetu. Stoga možemo reći da su upravo te izmjene, pod vodstvom perjanica “zlatnog doba” golf arhitekture, najznačajnije u cijeloj povijesti brijunskog igrališta.

Prva faza rekonstrukcije starog igrališta ostvarila se 1991. godine, kada je grupa studenata Fakulteta za fizičku kulturu u Zagrebu, zajedno sa stručnim suradnicima iz Nacionalnog Parka Brijuni, obnovila devet rupa starog igrališta. Vođeni starim nacrtima rekonstruirali su devet rupa. Time je golf vraćen na otok nakon gotovo 50 godina. Od tada pa sve do danas, brijunsko igralište privlači sve veći broj zaljubljenika u taj sport. Godišnje se organizira i do 10-ak turnira. Kako se iz godine i godinu registrirao sve veći broj stranih i domaćih golfera, 2007. godine rekonstruiralo se svih 18 rupa zajedno sa golf kućicom.

Više informacija o tradiciji golfa na Brijunima i nadolazećim događanjima možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Saznajte više

Brijunsko golf igralište

Kako doći do igrališta?

Karte (green fee) za igralište se kupuju u poslovnici za izletnički turizam u Fažani te brodom iz fažanske luke stižete do otoka Veliki Brijun. U samome centru brijunske luke nalazi se Info punk gdje možete dobiti sve daljnje upute. Ukoliko želite, na odjelu sporta možete unajmiti električni automobil ili nastaviti pješice, cestom iza hotela ”Karmen”. Prateći cestu uz more, prijeći ćete most te stižete na vaš cilj. S vaše desne strane ugledati ćete Golf kućicu s barom, recepcijom i garderobom te se u neposrednoj blizini nalaze i početne pozicije za prvu rupu.

Za razliku od većine igrališta u Europi, igranje na našem terenu moguće je cijele godine. Bez obzira kada se odlučite doći, uvijek će vas dočekati ugodna temperatura koja se i u siječnju rijetko kada spušta ispod nule. Tijekom zime ponekad puše hladni vjetar (bura), no to i dalje neće utjecati na kvalitetu igre. Ovisno o količini kiše tijekom ljeta, ponekad trava požuti, no lokalno pravilo (dopušteno pomicanje loptice) i dalje omogućava nesmetano igranje. Ono što ćete na brijunskom igralištu zateći za vrijeme bilo kojeg godišnjeg doba su svakako mir i tišina.

Iznajmljivanje opreme

Iznajmljivanje opreme te sve ostale informacije možete dobiti u Golf House-u. Od opreme za iznajmljivanje na raspolaganju su kompleti palica za igru (desni, lijevi i ženski komplet) s torbom, kolica za torbu te loptice za vježbanje. 

Brijunsko golf igralište je od samoga početka prepoznato i istaknuto u svijetu sporta radi svoje jedinstvenosti, stoga kada stupite na prvi tee zaboravite vaš HDCP i rezultat koji morate odigrati. Opustite se uživajte u čarobnom lay out-u koji je zarazio plemstvo čitave Europe prije stotina godina. 

Pravila ponašanja

Ljubazno molimo sve goste i igrače našeg golf igrališta da poštuju golf običaje i pravila golfa, te da se primjereno i pažljivo odnose prema imovini.

Pravila ponašanja



Turniri

Naučite igrati golf na Brijunima

Golf akademija

Zaigrajte golf na Brijunima i osjetite jedinstven osjećaj koji pruža apsolutnu relaksaciju od svakodnevnoga stresa.