Nekadašnji vlasnik otočja

Paul Kupelwieser

„To su ljudi s očima koje vide. Oni vide po tlu što ono hoće i može. Vide mogućnosti. Onda ne govore mnogo nego se to zbude. ... On je čovjek koji bistro vidi i laća se posla. Radio je cijeli život, kao star čovjek htio je počivati, ali on to ne može. Brijuni su bili močvara, on je došao, sada su to otoci puni cvijeća i voća. U početku se govorilo: on je luda! Sada tamo uspijeva vinova loza i povrće, tiskaju se stranci, otoci se bogate. Sada kažu: Taj zna svoj posao!” (Hermann Bahr, 1909.)
Inovator i vizionar

Austrijski inženjer metalurgije i stručnjak za čelik

Austrijski inženjer metalurgije i stručnjak za čelik koji je 1893. godine kupio malarične Brijune i preobrazio ih u mondeno ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije bio je veliki vizionar.

Pomoć u rješavanju problema malarije na otocima zatražio je od velikoga njemačkog znanstvenika Roberta Kocha. Važno je napomenuti da se i Paul Kupelwieser zarazio malarijom za vrijeme prvih posjeta brijunskom otočju.

Pretvorio otočje u pravi mali raj na zemlji

Kada je prvi put došao na otok, u luci u koju je bilo moguće uploviti samo za plime nalazilo se svega nekoliko zgrada, hrpe kamenoga krša iz kamenoloma, a od raslinja tek čempres, lovor te nekoliko starih stabala maslina i duda.

Uz pomoć labinskog šumara Alojza Čufara, koji se neobično svidio obitelji Kupelwieser, brijunsko je otočje iz zarasle makije pretvoreno u pravi mali raj na zemlji.

Mondeno ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije

Vrijeme Paula Kupelwiesera

Hotelsko naselje s pet hotela

Dvadesetak godina kasnije u luci je stvoreno hotelsko naselje s pet hotela, bazenom s grijanom morskom vodom te svim ostalim popratnim sadržajima.

Provedena je sanacija, uređeni su parkovi i šume, arheološki lokaliteti, zoološki vrt i farma nojeva. Na otoku je bilo i moderno poljoprivredno dobro s proizvodnjom mliječnih proizvoda i vina koja je bilo moguće kupiti i u Beču.

Dobrim prometnim vezama otoci su bili povezani ne samo s Pulom (četiri do pet dnevnih linija) nego i s drugim jadranskim lukama, a noćni vlak iz Beča dovozio je goste do Pule i mola na kojem ih je čekao brod za Brijune.

Stjecište europske i svjetske elite

Brijuni su postali stjecište europske i svjetske elite, a dolazak brojnih gostiju, pripadnika aristokratske, kulturne, znanstvene, industrijske i ekonomske elite, redovito je objavljivan u otočnim novinama (1910. – 1914.).

Impozantan rad Paula Kupelwiesera obilježio je Brijune, na kojima je ostavio neizbrisiv trag vrijedan divljenja.

Vječno počivalište Kupelwieseraa

Iako je Paul Kupelwieser sagradio mauzolej (Kupelwieserov mir) za sebe i svoju suprugu Mariju, u njemu su svoje posljednje počivalište našli Marija i njihov sin Karl, dok je Paul Kupelwieser uslijed okolnosti preminuo u Beču, gdje je i pokopan. Na nadgrobnoj ploči ispod njegova imena samo je ime voljenoga otoka.

Posjetite Brijunsko otočje i upoznajte mali dio Kupelwieserova raja.
Kupi ulaznice