Nekadašnji vlasnik otočja

Paul Kupelwieser

“...sadašnji vlasnik Brijunskog otočja, Paul Kupelwieser iskoristio je jesen svojega života za pisanje životnih sjećanja, ne stoga da bi svijetu oko sebe pružio senzaciju, već da bi ih sam zadržao u uspomeni.” Karl Kupelwieser
Inovator i vizionar

Austrijski industrijalac i stručnjak za čelik

Mondeno ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije

Austrijski inženjer metalurgije i stručnjak za čelik koji je 1893. godine kupio malarične Brijune i preobrazio ih u mondeno ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije bio je veliki vizionar. 

Pomoć u rješavanju problema malarije na otocima zatražio je od velikoga njemačkog znanstvenika Roberta Kocha, a njegovi uspjesi udarili su temelje u Austriji za takva istraživanja.

Pretvorio otočje u pravi mali raj na zemlji

Važno je napomenuti da se i Paul Kupelwieser zarazio malarijom za vrijeme prvih posjeta Brijunskom otočju, a liječen je u Londonu iako isprva nije znao da je zaražen ovom tropskom bolešću.

Kada je prvi put došao na otok, u luci u koju je bilo moguće uploviti samo za plime nalazilo se svega nekoliko zgrada, hrpe kamenoga krša iz kamenoloma, a od raslinja tek čempres, lovor te nekoliko starih stabala maslina i duda.

Brijunsko je otočje iz zarasle makije pretvoreno u pravi mali raj na zemlji

Uz pomoć labinskog šumara Aloisija Zuffara (Alojz Čufar) koji se neobično svidio obitelji Kupelwieser, Brijunsko je otočje iz zarasle makije pretvoreno u pravi mali raj na zemlji.

Mondeno ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije

Vrijeme Paula Kupelwiesera

Stvoreno hotelsko naselje s pet hotela

20-ak godina kasnije u luci je stvoreno hotelsko naselje s pet hotela, bazenom s grijanom morskom vodom te svim ostalim popratnim sadržajima. 

Provedena je sanacija, uređeni su parkovi i šume, arheološki lokaliteti, zoološki vrt i farma nojeva. Na otoku je bilo i moderno poljoprivredno dobro s proizvodnjom mliječnih proizvoda i vina koja je bilo moguće kupiti i u Beču.

Dobrim prometnim vezama otoci su bili povezani ne samo s Pulom (4 - 5 dnevnih linija), već i s drugim jadranskim lukama, a noćni vlak iz Beča dovozio je goste sve do mola na kojem ih je čekao brod za Brijune.

Sjecište europske i svjetske elite

Brijuni su postali sjecište europske i svjetske elite, a dolazak brojnih gostiju, pripadnika aristokratske, kulturne, znanstvene, industrijske i ekonomske elite redovito je objavljivan u otočkim novinama (1910. - 1914.).

Impozantan rad Paula Kupelwiesera obilježio je Brijune na kojima je ostavio divljenja vrijedan, neizbrisiv trag.

Vječno počivalište Kupelwiesera

Iako je Paul Kupelwieser sagradio mauzolej (Kupelwieserov mir) za sebe i svoju suprugu Mariju, u njemu su svoje posljednje počivalište našli samo Marija i sin Kupelwiesera, dok je Paul Kupelwieser uslijed okolnosti umro u Beču. Na nadgrobnoj ploči Kupelwiesera, ispod njegova imena, ime je voljenoga otoka.

Upoznajte Brijunsko otočje koje je spasio Paul Kupelwieser i posjetite ovaj mali dio raja.
Kupi ulaznice