Nekadašnji upravitelj Brijuna

Alojz Čufar (Alois Zuffar)

“Uvijek spreman da pomogne i vlastitim sredstvima ako je naišao na ljude u nevolji, a gotovo neuljudan prema svima onima koje je smatrao trutovima ljudskoga društva”.
Zaslužan za pošumljavanje otoka

Upravitelj Brijuna

Nakon kupnje Brijunskoga otočja, austrijski vizionar Paul Kupelwieser krenuo je s preobrazbom otočja u elitnu destinaciju. Kako bi pronašao pomoć oko pošumljavanja otoka, Paul Kupelwieser se uputio u Trst. Iako su ga u odjelu za šumarstvo gradske uprave dočekali izuzetno neljubazno, pri izlasku uredski ga je poslužitelj savjetovao neka u Labinu potraži Alojza Čufara, što se pokazalo kao izvrsna odluka.

Kultiviranje toliko obožavanih otoka

Prije samoga dolaska na otočje Alojz Čufar službovao je i u gradu Vodnjanu te Galižani odakle se proteže pogled prema jadranskoj obali i Brijunskom otočju. Nekada su mu Brijuni izgledali poput zemlje snova što svijetli izdaleka, a  kako se neobično svidio cijeloj obitelji Kupelwieser, sada je dobio priliku raditi na krčenju i kultiviranju toliko obožavanih otoka.

Alojza Čufara nije cijenila samo Kupelwieserova obitelj, već mnogi žitelji priobalja kod kojih je uživao osobit ugled. Bio je izuzetno pošten i pouzdan čovjek.

Temeljito provodio mjere Roberta Kocha

Čufar je od 1894. godine pa do smrti bio upravitelj Brijuna zaslužan za krajobrazno uređenje otoka - krčenje makije i sadnju šuma (deseci tisuća stabala), čišćenje livada i kamenoloma od otpadnog kamenja koje je iskorišteno za gradnju brojnih cesta i putova (50 km) te uređenje kamenoloma koji su pretvoreni u šetališta ugodna tijekom cijele godine. Ljeti hladniji, a zimi zaštićeni od vjetra, postali su omiljena mjesta brijunskih gostiju. 

Na očišćenim livadama posađeni su vinogradi te se brijunsko vino prodavalo u Beču i Budimpešti. Temeljito je provodio mjere Roberta Kocha (isušivanje i zatrpavanje močvara) što je pridonijelo uspješnom suzbijanju malarije na otocima.

Spomenik u znak zahvalnosti

U znak zahvalnosti obitelj Kupelwieser mu je u jednome od kamenoloma podigla spomenik.

Zahvaljujući Čufaru otočje je danas obilježeno skladnom florom, dok su mnogobrojni kamenolomi uspješno skriveni i pretvoreni u šetnice.

Posjetite Brijunsko otočje kako biste bolje upoznali Alojza Čufara i ovaj mali dio raja.