Novo ruho Brijuna

28.10.2021.

Održana radionica "Održivi turizam i primjeri dobre prakse“

Radionica „Održivi turizam i primjeri dobre prakse“, u organizaciji 4 Filma za NP Brijuni u sklopu provedbe projekta “Novo ruho Brijuna”, održana je 27. listopada 2021. na Velikom Brijunu u dvorani Castrum Hotela Neptun.

Sudionici radionice „Održivi turizam i primjeri dobre prakse“ dobili su korisne informacije za potencijalne smjerove daljnjeg razvoja NP Brijuni i to na primjerima dobre prakse u sferi održivog razvoja i ekološkog turizma. Kroz predavanja, pričalo se o aktivnostima unutar hotela Areias do Seixo koji je postepeno implementirao razne ekološke strategije, projektima poznatih toplica Olimia koje više od 20 godina ulažu u zeleni turizam i hotela koji je građen s ekologijom i održivosti kao primarnim segmentima. Time je prikazana široka lepeza mogućnosti i ideja za promjenama, uz uključivanje svih dionika u spomenuti proces.

Sudionici su upoznati s velikim problemom otpada hrane te jednostavnim metodama kojima se isti može znatno smanjiti. Gospođa Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove i Vesna Cetin Krnjević, voditeljica Službe za provedbu EU projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavile su jedinstveni pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“, čiji je cilj smanjivanje otpada od hrane u hotelijerstvu. Projekt je nastao na njihovu inicijativu, uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Geotehničkog fakulteta u Zagrebu.

Ispred Georg konzaltinga, prezentirana je i zelena javna nabava koja je izrazito korisna, kako za institucije, tako i za dobavljače radi pozitivnog utjecaja razvoja autohtonih lokalnih proizvoda, u vidu poboljšanja kvaitete ponude te gospodarskom napretku lokalnih zajednica.

Uz novostečeno znanje, sudionici radionice imali su prilike povezati se i umrežiti s predavačima, lokalnim i inozemnim gospodarskim subjektima, istaknutim poduzetnicima te s predstavnicima tijela vlasti, a sve s ciljem buduće suradnje i razvoja zajedničkih projekata.

Izvještaj_Radionica Održivi turizam i primjeri dobre prakse.pdf

Arhiva