Jedinstven park

Safari park

Na sjevernom rubu Velikog Brijuna prostire se 9 ha jedinstvenoga Safari parka kojega nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. Indijski slon Lanka, ljama - južnoamerička deva, za koje indijanska legenda kaže da su pripitomljene u najranije doba ljudskog postojanja, zebre, indijske svete krave i nojevi simpatični su stanovnici Safari parka.
Ljama, južnoamerička deva, zebre, zebu...

Ulazak u drugačiji svijet

Spoj flore, faune i djelovanja ljudske ruke

Dolaskom turističkoga vlakića otvaraju se vrata Safari parka te ulazimo u drugačiji svijet - spoj flore, faune i djelovanja ljudske ruke. S desne strane samoga ulaza u Safari park ponosno se šepure nojevi i paunovi, među kojima se posebno ističu potpuno bijeli albino paunovi.

Na lijevoj strani ulaza u Safari park šeta ljama, vrsta južnoameričkih deva koje se od deva kakve mi poznajemo razlikuju manjim tijelom i razmjerno velikom, jako zbijenom glavom sa šiljastom njuškom, velikim očima i vitkim nogama čiji su prsti jače rascjepkani.  Ljame nemaju grbu, a dlaka im je dugačka i vunasta. Žive na visoravnima velikih Kordiljera do nadmorske visine od 4500 m.

Stepska i planinska zebra

Ljami društvo pravi stepska i planinska zebra dobivene na poklon iz Gvineje 1960. i 1961. godine od Sékou Touréa, bivšega gvinejskog predsjednika. U prirodi zebre nastanjuju gorske dijelove južne i istočne Afrike. Zebu ili sveto Indijsko govedo (Bos indicus) poklon je indijskoga državnika i političara Nehrua te je Brijune nastanilo 1959. godine. To malo sveto govedo u stvari je patuljasta vrsta svetih indijskih krava te ima sve karakteristike goveda, osim što je mnogo manje i lakše.

Etno park

Unutar Safari parka nalazi se i etno park koji prezentira istarsko seosko gospodarstvo i koji je uprava Brijuna obogatila autohtonim istarskim životinjama - istarskim ovcama (Istarska Pramenka), magarcima i kozama. Ovi će simpatični stanovnici Safari parka razveseliti svakoga.

Simpatična stanovnica Safari parka

Slonica Lanka

Omiljena životinja Safari parka

Dolazimo do slonice Lanke koja je na Brijune stigla kao dar indijske premijerke Indire Gandhi 1972. godine. Ova je slonica omiljena životinja u Safari parku. U prirodi slonovi žive u prašumama Indije, na Šri Lanki, Borneu i Sumatri. Mužjaci mogu doseći težinu od šest tona što ih čini najvećim kopnenim sisavcima na svijetu. 

Usprkos njihovoj impresivnoj veličini, hod im je tih i lagan zahvaljujući elastičnom tkivu mekome poput jastučića ispod rožnate ploče u stopalu. Svojom surlom mogu opipavati, njušiti, disati, a po potrebi i trubiti. 

Dnevno moraju pojesti barem 80-ak kg biljne hrane, a jednim srkom rila upiju 6 - 10 litara vode što im omogućava da popiju i do 200 litara vode odjednom.

Morske kornjače

Na stajalištu možete vidjeti i morske kornjače iz Centra za oporavak morskih kornjača u nadležnosti udruge Morskoga obrazovnog centra Pula koji djeluje u sklopu Aquariuma Pula. One su pronađene ozlijeđene te se tijekom toplijih mjeseci oporavljaju u nacionalnom parku.  

Vrijeme je za stanku, osvježite se u caffe baru Soni i Lanka. Zastanite nakratko, upijte zrake sunca, osvrnite se oko sebe i uživajte u savršenoj harmoniji prirode, nakon čega vlakićem napuštamo Safari park.

U nacionalnom je parku zabranjeno hranjenje životinja te vas zbog njihove dobrobiti molimo da se suzdržite od istoga.

Vožnja vlakićem kroz Safari park zabavna je svim posjetiteljima, a djeci čini nezaboravno iskustvo. Ulaskom u park upoznat ćete nove životinjske vrste koje vrlo vjerojatno nikada niste vidjeli uživo, razveselite svoje najmanje i povedite ih u ovu zanimljivu avanturu.
Kupi ulaznice