Primjer prožimanja prirode i ljudske ruke.

Veliki Brijun

Najljepši i najposjećeniji brijunski otok

Veliki Brijun najveći je, najljepši i najposjećeniji brijunski otok. Njegova je površina 561 ha, a dužina obalne linije iznosi 25,9 km. Ovaj je otok izniman primjer sklada postignutoga prožimanjem prirode i ljudske ruke.

Veliki Brijun dijelom je kultiviran u skladan krajolik travnjaka i pejzažnih parkova, a osim iznimno vrijednih ostataka graditeljske baštine, sadrži i očuvane vegetacijske sustave zapadnoistarskoga klimatskog tipa.

Veliki Brijun kao najveći otok brijunskog arhipelaga skladan je krajolik izvorne ljepote i baštine nastale čovjekovim djelovanjem. Stoljetnim šumama hrasta crnike danas bezbrižno šeću jeleni lopatari, jeleni aksisi i mufloni uneseni na otočje početkom 20. st. Područje parka, osim unesenih vrsta, naseljavaju i autohtone životinje, među kojima su najbrojnije ptice. Na otoku se nalazi i jedno od najstarijih stabala masline na Sredozemlju, zasađeno još u 4. st., koje i danas daje plod.

Na području Nacionalnoga parka Brijuni također je evidentirano stotinjak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti, kao i brojni otisci stopala dinosaura koji svjedoče o životu ovih gmazova na našim prostorima.

Rezidencijalna namjena

Iako je otvoren za javnost, dio je otoka pod upravom Ministarstva obrane RH. Dio Velikog Brijuna ima posebnu namjenu i upotrebljava se za rezidencijalne potrebe Predsjednika i Vlade Republike Hrvatske. Ta se područja nalaze oko vile Jadranke, vile Brijunke i Bijele vile.

Odsjednite u sezoni u jednom od popularnih hotela Velikog Brijuna, a ako ste samo u prolazu ne propustite ukusnu mediteransku kuhinju u jednom od restorana.