Doživljaj austrougarske raskoši

Staza vidikovaca

Staza predstavlja jedinstvene primjerke inženjerske arhitekture. Doživite austrougarsku raskoš i istražite vidikovce Paula Kupelwiesera.
Jedinstveni primjerci inženjerske arhitekture

Doživljaj austrougarske raskoši

Nedavno obnovljeni vidikovci

Još u vrijeme Austro-Ugarske, moglo se uživati u pogledima s ovih vidikovaca. Kako bi i danas naši posjetitelji doživjeli poglede koji ostavljaju bez daha, vidikovci su nedavno obnovljeni.

Vidikovce je u razodblju 1895. do 1900. godine dao podići Paul Kupelwieser, tadašnji vlasnik otočja, a izrađeni su u željezari u Vitkovicama (Češka). Postojeći vidikovci na brežuljcima Salugi i Javorniku obnovljeni su, dok su lokacije na kojima su se nekoć uzdizali (Opatija, polo igralište) obilježene informativnim pločama.

Osim užitka u vizurama otoka (vidikovac na Javorniku), postavljanjem interpretacijskih tabli i izložaka na stazi koja vodi do vidikovca na Salugi posjetitelji će se upoznati i s nekim predstavnicima šumskog ekosustava.

Istražite ove primjerke inženjerske arhitekture i vratite se u raskošno doba Austro-Ugarske dok vas putem prati pjev ptičica iz šume.
Kupi ulaznice