Kupelwieserovi vidikovci

Staza vidikovaca

Staza povezuje vidikovce koje je dao postaviti Paul Kupelwieser. Doživite posebnu atmosferu i upoznajte zbivanja povezana s ovim jedinstvenim primjercima inženjerske arhitekture.
Jedinstveni primjerci inženjerske arhitekture

Doživljaj austrougarske ljepote i elegancije

Obnovljeni vidikovci

Još u vrijeme Austro-Ugarske moglo se uživati u pogledima s ovih vidikovaca. Kako bi i naši posjetitelji barem dijelom mogli doživjeti ljepotu pogleda s visine, vidikovci su obnovljeni te je uređena staza koja ih povezuje.

Vidikovce je u razdoblju od 1895. do 1900. godine dao podignuti Paul Kupelwieser, tadašnji vlasnik otočja, a izrađeni su u željezari u Vitkovicama (Češka). Postojeći vidikovci na brežuljcima Salugi i Javorniku obnovljeni su, dok su lokacije na kojima su se nekad uzdizali (Opatija, igralište za polo) obilježene informativnim pločama.

Osim užitka u vizurama otoka (vidikovac na Javorniku), postavljanjem interpretacijskih ploča i izložaka na stazi koja vodi do vidikovca na Salugi posjetitelji će se upoznati s nekim predstavnicima šumskog ekosustava.

Posjetite stazu vidikovaca i uživajte u brijunskom krajoliku. Istražite ove primjerke inženjerske arhitekture i vratite se u raskošno doba Austro-Ugarske dok vas putem prati pjev ptičica iz šume.
Kupi ulaznice