Novo ruho Brijuna

6.7.2020.

Potpisan Ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova na Malom Brijunu

U petak, 3. srpnja 2020. godine u Upravnoj zgradi Javne ustanove Nacionalni park Brijuni u Fažani potpisan je Ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova na Malom Brijunu ukupne vrijednosti 13.951.637,15 kuna (11.161.309,72 kuna + PDV). U ime Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Ugovor je potpisao ravnatelj dr. sc. Marno Milotić, a u ime izvođača radova, tvrtke Hedom d.o.o Zagreb, direktor Vlado Ćorluka.

Također, ravnatelj JU NP Brijuni Marno Milotić i direktor tvrtke AG-Projekt d.o.o. Kostrena Ivica Lazaneo potpisali su Ugovor o nadzoru građevinsko-obrtničkih radova na objektima na Malom Brijunu. Potom su svi sudionici ključni za radove - predstavnici tvrtki Hedom, AG-Projekt i vanjskih stručnjaka za građevinsko-obrtničke radove Primum Ing, s predstavnicima JU NP Brijuni, obišli Mali Brijun.

Nakon provedenog javnog poziva za građevinsko-obrtničke radove na sedam prizemnih građevina u Uvali Sv. Mikule na Malom Brijunu, koji je započeo u prosincu 2019. godine i u kojem je pet potencijalnih izvođača poslalo svoje ponude, kao najpovoljnija odabrana je tvrtka Hedom d.o.o. Radovi na Malom Brijunu planirani su na sedam građevina ukupne površine od 863 četvorna metra, pojedinačnih površina od 59 do 195 četvornih metara. Četiri građevine postat će spavaonice koje će imati ukupno 18 soba hostelskog tipa s 80-ak ležajeva s krevetima na kat. Dio jedne od tih građevina bit će info punkt, a u preostalima će biti smještena kuhinja s ugostiteljskim objektom, spremište i prostor za domara. Krajem 2020. godine uslijedit će natječaj za opremanje i unutarnje uređenje spavaonica i ugostiteljskog objekta te prateće kuhinje, za što je projektom predviđeno ukupno 1,2 milijuna kuna. Primopredaja objekata očekuje se u drugoj polovici 2021. godine, kada slijedi i njihovo opremanje i otvaranje.

Obnovljene građevine na Malom Brijunu, nekadašnje vojne spavaonice, imat će prvenstveno edukacijsko-istraživačku namjenu, za smještaj predškolskih i školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika, znanstvenika kao i za sve one koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe. Istra će time dobiti adekvatnu lokaciju za škole u prirodi, kao i za kulturne programe, istraživanja i radionice, a Nacionalni park Brijuni se otvara novim tržištima i ciljnim skupinama. Nakon rekonstrukcije objekata planirana su nova zapošljavanja, a uređenje ovog područja pridonijet će značajnom proširenju ponude Nacionalnog parka Brijuni.

Dostupnost novih sadržaja i realizaciju novih programa omogućit će putnički brod katamaranskog tipa, kapaciteta 150 putnika, koji se gradi u Tehnomont-Brodogradilištu Pula, a povezivat će Brijune s kopnom. Primopredaja broda očekuje se sredinom 2021. godine.

Revitalizacija Malog Brijuna i gradnja broda dio su aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Novo ruho Brijuna“ jedan je od projekata nacionalnih parkova i parkova prirode koji je uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ i u aktivnoj je provedbi od listopada 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalnih 41,7 milijuna kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 32,1 milijun kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurava 85%, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 10% sredstava dok su preostalih 5% sredstva Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

Opći cilj projekta „Novo ruho Brijuna“ je unaprjeđenje upravljanja Nacionalnim parkom Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno–gospodarskog razvoja lokalne zajednice kroz razvoj posjetiteljske infrastrukture i atraktivnih turističkih sadržaja te podizanje razine znanja posjetitelja o važnosti prirodne baštine. Već realizirane značajnije aktivnosti ovog projekta su nabava i uspostava novog info punkta na Velikom Brijunu s interaktivnim ekranom koji prezentira sve brijunske atrakcije, nabava dva homologirana turistička vlaka koji omogućuju razgled otoka i osobama u invalidskim kolicima, uređenje Ljetnog kina, otkup filmova s tematikom zaštite prirode te arhivskih snimaka o Brijunima i izrada Cites aplikacije o ugroženim životinjskim vrstama. Ne manje značajne su i nabave raznih intelektualnih usluga poput edukacije djelatnika, izrade hidrogeološke studije te nedavno ugovorene usluge izrade studije upravljanja posjetiteljima i interpretacije brijunske baštine zahvaljujući kojima će Brijuni dobiti kvalitetne podloge za usmjeravanje budućeg razvoja otočja te suvremeniju prezentaciju prirodne i kulturne baštine.

Arhiva