Aktivnosti parka

26.5.2022.

Završni nacionalni skup projekta MPA NETWORKS

Završni nacionalni skup projekta MPA NETWORKS održati će se 1. i 2. lipnja 2022. u Hotelu International u Zagrebu. Projekt MPA NETWORK — Podržavanje učinkovitosti morskih zaštićenih područja jakim i povezanim mediteranskim mrežama, sufinanciran je iz program transnacionalne suradnje INTERREG MEDITERAN 2014. - 2020.

Dvodnevni skup biti će prilika za upoznavanje s konkretnim projektnim rezultatima postignutim nakon marljivog rada mnogobrojnih mediteranskih ustanova, medu kojima se ističu upravitelji morskim zaštićenim područjima. Skup je zamišljen kao događaj na kojemu će se raspravljati o ključnim preporukama za unaprjeđenje upravljanja morskim zaštićenim područjima i Naturom 2000 u moru, ali i zagovarati njihovo uključivanje u sektorske politike.

Prvoga dana Skupa tematika je povezana s upravljanjem morskim zaštićenim područjima u Hrvatskoj i s izazovima koji su pred nama da bi se ostvarili ciljevi EU -a za bioraznolikost do 2030. Program će se odvijati u prostorijama hotela na hrvatskome jeziku. Očekuje se sudjelovanje predstavnika hrvatskih javnih ustanova okupljenih u Hrvatsku mrežu morskih zaštićenih područja, predstavnika Uprave za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, predstavnika nevladinih organizacija i stručnjaka koji se bave zaštitom podmorja.

Drugoga dana program je usmjeren na područje jadransko-jonske makroregije. Bit ce to prilika za konstruktivni dijalog o unaprjeđenju suradnje s predstavnicima obalnih i morskih zaštićenih područja iz Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i Grčke, zemalja koje ovaj projekt nastoji poduprijeti u stvaranju AdrionPAN mreže. Kako bi se u raspravu uključio veći broj okupljenih sudionika Skupa, program će biti na engleskome jeziku i u hibridnome obliku. Očekuje se i sudjelovanje predstavnika upravitelja zaštićenih područja iz inozemstva, a nazočit će i predstavnici EU Strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), Mediteranske mreže upravitelja morskih zaštićenih područja (MedPAN) te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Program_Zavrsni nacionalni skup_MPA_NETWORKS_radna_verzija.pdf