Aktivnosti parka

24.8.2023.

Vikend radionice na Malom Brijunu 2023.

Raspored radionica- 22.-24. rujna 2023.; 6.-8. listopada 2023.: 

https://www.np-brijuni.hr/hr/p...

- Radionica na Velom Brijunu:

Nacionalni park Brijuni

Sudionici će uz stručno vodstvo edukatora NP Brijuni tijekom ove radionice naučiti što znači upravljati zaštićenim područjem, pobliže se upoznati s pravilima ponašanjima i zakonima u nacionalnom parku te njihovom svrhom. Radionica se odvija na otoku Veli Brijun. Pritom će posjetiti neke od atrakcija otoka kao što su Safari park, Stara maslina, Mediteranski vrt, uvala Verige itd.

- Radionice na Malom Brijunu:

Svijet biljaka

Radionica se fokusira na prepoznavanje mediteranskih biljnih vrsta, upotrebu ključa za identifikaciju biljaka i razumijevanje prilagodbi mediteranskih biljaka. Cilj je potaknuti sudionike da istražuju prirodu koristeći svoja osjetila i stvaraju pozitivna iskustva u prirodnom okruženju.

Cilj radionice je potaknuti zanimanje za istraživanjem prirode svim osjetilima te nadahnuti sudionike pozitivnim iskustvom prirodnog okruženja. Sudionici će naučiti prepoznavati tipične mediteranske biljne vrste, naučit će se koristiti ključem za određivanje biljaka i upoznati se s prilagodbama mediteranskih biljaka.

Čaroban svijet kukaca

Sudionici će se upoznati s osnovama kukaca i drugih člankonožaca kroz terenska predavanja. Radionica se usredotočuje na upoznavanje s raznovrsnim vrstama kukaca, alatima za njihovo istraživanje te posebno na oprašivače i njihovu važnost za ekosustav. Kroz terensko predavanje sudionici se upoznaju s osnovnim značajkama kukaca i ostalih člankonožaca te saznaju mnoge zanimljivosti o njima. Upoznaju se i s priborom za istraživanje kukaca – mrežicom za lov, terenskom lupom i ključem za određivanje vrsta kukaca. Drugi dio radionice usredotočen je na kukce oprašivače i njihov značaj za sav živi svijet.

Ptice

Radionica ima za cilj educirati sudionike o raznolikosti ptica, njihovoj važnosti za ekosustav i omogućiti im direktan doživljaj ptica u prirodnom okruženju. Sudionici će koristiti pribor poput ključeva za identifikaciju, dalekozora i fotoaparata kako bi prepoznali različite ptice.

Cilj radionice je upoznati sudionike sa svijetom ptica, raznolikosti vrsta, zanimljivostima i njihovoj važnosti za ekosustav te proširenjem znanja uz direktni doživljaj ptica na terenu potaknuti osjećaj razumijevanja i odgovornosti prema svijetu koji ih okružuje. Korištenjem ključa za određivanje vrsta, dalekozora i fotoaparata, sudionici će naučiti prepoznavati neke od najčešćih vrsta ptica.

Morska obala

Radionica se usredotočuje na bogatstvo života duž morske obale. Sudionici će naučiti o prilagodbama morskog života, razmišljati o uzročno-posljedičnim vezama u ekosustavu te prepoznati uobičajene morske vrste i njihove ugroze.

Cilj radionice je upoznati sudionike s bogatstvom živog svijeta na morskoj obali, na temelju učenja o prilagodbama potaknuti na razmišljanje, zaključivanje i shvaćanje uzročno-posljedičnih veza prirode i okoliša. Također, naučit će prepoznavati neke od najčešćih vrsta koje žive i rastu na našim obalama te ugrozama koje prijete njihovom opstanku.

Podmorski svijet

Radionica se bavi raznolikošću morskog života, posebno riba, i njihovoj ulozi u ekosustavu. Sudionici će se upoznati s različitim vrstama riba i shvatiti utjecaj neodgovornog ponašanja na prirodu.

Cilj radionice je upoznati sudionike sa značajkama skupina koje žive u moru, raznolikosti vrsta, zanimljivostima i njihovoj važnosti za ekosustav te proširenjem znanja potaknuti osjećaj odgovornosti prema svijetu koji ih okružuje. Sudionici će naučiti prepoznavati neke od najčešćih vrsta riba i upoznati se s utjecajem neodgovornog i neodrživog načina života na prirodu.

(Foto: Andrej Folo, Nataša Sundara)