Aktivnosti parka

21.7.2023.

ŠTO AKO PRONAĐEM DIVLJE MLADUNČE?

MLADUNČAD DIVLJIH ŽIVOTINJA

Tijekom proljeća i početkom ljeta priroda se počinje buditi i obnavljati, primjećujemo više vrsta oprašivača, procvalo cvijeće i novorođenu mladunčad.

Proljeće i ljeto razdoblja su godine kada mladunčad dobiva priliku za život te počinje istraživati svijet koji ih okružuje. Kad govorimo o mladuncima divljih životinja najčešće mislimo na bebe različitih vrsta ptica (sove, ćuka, kosa, lastavica..) i sisavaca (šišmiša, dupina, jelena, zeca, muflona, vjeverica…).

U divljini, mladi se često mogu doimati usamljenima, letargičnima te se ljudima uglavnom čine napuštenima. Dok odmaraju sami ispod drveća ili leže kamuflirani u visokoj travi njihovi roditelji svoje napore usmjeruju u potragu za hranom ili s udaljenosti promatraju svoje mlado, sakriveni od tuđih pogleda. To čine kako ne bi predatore dovukli do mladog koji još nije u mogućnosti dovoljno spretno pobjeći. Privremeno ostavljanje mladunčeta, dobro sakrivenog, je sasvim normalna pojava u prirodi.

ŠTO AKO PRONAĐEM DIVLJE MLADUNČE? ŠTO MI JE ČINITI?

S obzirom da su mladunci uvijek jako slatki i u ljudima se javlja često zaštitnički poriv prema prividno napuštenim bebema, često se ljudi pitaju što im je činiti kada pronađu mladunče i kako da mu pomognu da preživi bez roditelja.

Bitno je napomenuti da ovisno o starosti, mobilnost mladunčadi te lovačke i druge sposobnosti te veličina variraju. Prema novorođenču starome dva dana ophodi se drugačije nego prema onome starome dvadeset dana, no zlatno pravilo je da se prije svega sjetimo da je moguće da su roditelji u lovu ili da ih promatraju iz daleka, te da prividno napušteno mladunče zapravo ne treba našu pomoć. Nakon što promislimo o situaciji slijedi nekoliko koraka koje treba učiniti kako bi pravilno procijenili situaciju uz preduvjet da svaki korak radimo na način da ne dodirujemo mladunče:

  1. Provjerimo diše li mladunče
  2. Provjerimo ima li vidnih vanjskih ozljeda
  3. Identificiramo vrstu jedinke koju smo uočili te ako je moguće ugrubo odredimo starost, te se shodno tome ponašamo različito za različite vrste
  4. U slučaju da mladunče diše i nema vanjskih ozljeda onda mladunče ne diramo; u slučaju da vidimo znakove dehidracije ili vanjskih ozljeda kontaktiramo djelatnike Odjela za zaštitu životinja. Kada se radi o strogo zaštićenim životinjama postupamo na način da u svakom slučaju kontaktiramo djelatnike Odjela za zaštitu životinja. (Kontakti se nalaze u nastavku)

PONAŠANJE MLADUNACA KOD PTICA, POSTUPAK PRVE POMOĆI

U slučaju da identificirate gnijezdo sa ptićima, ozlijeđeno ili naizgled nezaštićeno mlado, prvo odredite starost ptića. Ukoliko nema perje, ili ima samo paperje govorimo o goluždravcu – ptiću starom nekoliko dana koji pripada u gnijezdo. Tako mladi ptići doimaju se neugledno, nemaju dobru ravnotežu niti mobilnost. Ukoliko izgledaju kao mlade ptice i imaju donekle formirano perje radi se o poletarcima, koji imaju nekoliko tjedana. U ovoj razvojnoj fazi poletarci imaju prve pokušaje polijetanja i uobičajeno je da u prvim pokušajima padaju na tlo, što ne znači da su nezaštićeni ili napušteni. Velika je vjerojatnost da su im roditelji u blizini i motre ih, te donose hranu. Nemojte prekidati ovaj prirodni ciklus, ostavite ih gdje ste ih uočili, njihovi roditelji su zasigurno blizu te brinu o njima.

Ukoliko uočite goluždravca na tlu, vrlo vjerojatno je ispao iz gnijezda te je u redu uzeti ga u ruke te vratiti u pravo gnijezdo, ukoliko gnijezdo uspijete uočiti. Prilikom uzimanja možete to učiniti golim rukama zato što ptice nemaju toliko snažan osjet mirisa zbog kojeg bi odbacile mlado. Ukoliko ne uspijete pronaći gnijezdo, probajte nabaviti kutiju u koju ćete staviti mekano lišće ili maramice, te ostavite ptića unutar kutije na stablu. Jako je važno da takvo mjesto na stablu bude dobro sakriveno i u hladu, te blizu mjesta gdje ste ga pronašli kako bi ga majka uspjela pronaći.

U bilo kojoj od navedenih situacija možete prvo nazvati djelatnike oporavilišta (Odjela za zaštitu životinja), nemojte pomicati pticu osim ako je u izravnoj opasnosti, te pratite savjete dane u tekstu.

PONAŠANJE MLADUNACA KOD SISAVCA, POSTUPAK PRVE POMOĆI

Ukoliko uočite mladunče jelena kako leži mirno u travi, mala je vjerojatnost da je napušteno. Majka je zasigurno u blizini te ga samo posjećuje u više navrata kako bi izbjegla privlačenje predatora. Poželjno je ne pokušavati dodirnuti mlado, no ukoliko je neizbježno, učinite to s rukavicama. U slučaju da ostavite svoj miris na mladunčetu povećavate mogućnosti da ga majka ne prihvati. Ostavite mlado gdje ste ga pronašli, majka će se po njega vratiti tek nakon što bude sigurna da niste u blizini.

Mladunčad divljih zečeva se također vrlo često može pronaći sama u gnijezdu; to je zato što ih majka sakrije dok je u potrazi za hranom, te ih na isti način odlvači pažnju predatora od njih. Kako zečevi imaju izraženiji osjet mirisa, vrlo je vjerojatno da će ga majka odbaciti ukoliko ga dirate. Također, mladunčad divljih zečeva osjetljivija je na učinke stresa i može uginuti neko vrijeme nakon nepotrebnog izlaganja stresu.

Kod pronalaska vjeverice možete se ponašati kao i kod pronalaska divljih zečeva, a ukoliko smatrate da joj prijeti opasnost možete ju staviti u kutiju na obližnje stablo.

POSTUPAK PRVE POMOĆI KOD UGROŽENIH I STROGO ZAŠTIĆENIH ŽIVOTINJA:

Kada se radi o strogo zaštićenim životinjama postupamo na način da mladunčad ni u kojem slučaju ne diramo te kontaktiramo djelatnike Odjela za zaštitu životinja u najkraćem mogućem vremenu.


Tablica 1. Ugrožene i strogo zaštićene životinje u NP Brijuni

Znanstveni naziv vrste

Naziv vrste

Naziv vrste - eng

1.

Phalacrocorax pygmaeus

Mali vranac

Pygmy cormorant

2.

Alcedo atthis

Vodomar

Common kingfisher

3.

Egretta garzetta

Mala bijela čaplja

Little egret

4.

Nycticorax nycticorax

Gak

Black-crowned night heron

5.

Phalacrocorax aristotelis desmarestii

Morski vranac

European shag

6.

Tursiops truncatus

Dobri dupin

Common bottlenose dolphin

7.

Podarcis siculus

Primorska gušterica

Italian wall lizard

8.

Hierophis viridiflavus

Crna poljarica

Western whip snake

9.

Hirundo rustica

Lastavica

Barn swallow

10.

Upupa epops

Pupavac

Eurasian hoopoe

11.

Himantopus himantopus

Vlastelica

Black-winged stilt

12.

Numenius arquata

Veliki pozviždač

Eurasian curlew

13.

Oriolus oriolus

Vuga

Eurasian golden oriole

14.

Emys orbicularis

Barska kornjača

European pond turtle


***Dopustite divljini da ostane divlja, te neka uplitanje bude posljednja opcija. Priroda se najbolje brine sama za sebe.***

Ukoliko nakon ponuđenih uputa imate još nedoumica, obratite se stručnim osobama te poslušajte njihov savjet.

Pododsjek za zaštitu životinjskih vrsta, kontakti:

Francisca Lopes: +385 99 527 3314

Dorotea Ćosić: +385 99 499 9736

Alena Sprčić: +385 99 303 5468Tekst: Francisca Lopes, Dorotea Ćosić i Andrea Blašković

Autor fotografija: Goran Šafarek

Fotografije preuzete sa google portala:
1.https://images.app.goo.gl/zfdHicnpZXodZ1n39

2. https://images.app.goo.gl/ejgS1sFzKsU8KAEP6
3. https://images.app.goo.gl/FNGQJs5ngnEyA15VA
4a.https://images.app.goo.gl/KPLqzfXGtbjifdQ87
4b.https://images.app.goo.gl/e7jRkQnoPgZZ71Jt6
5. https://images.app.goo.gl/NG4ysF6cvrEY474w7
6. https://images.app.goo.gl/cAughTuBFKEUy8FeA
7. https://images.app.goo.gl/g2yZ9KzmT8AhhQRG8
8. https://images.app.goo.gl/P3XcHvqSxCHhv9ig8
9. https://images.app.goo.gl/TfsX1C9PzDSCxgUw6
10. https://images.app.goo.gl/MYJuXvUq8qCP21ab9
11. https://images.app.goo.gl/XjASBRd4YXNkue3x6
12. https://images.app.goo.gl/tngZbpLKdsQXCbYd6
13. https://images.app.goo.gl/JiyQW9HmTkhZxzqj7
14. https://images.app.goo.gl/k7pAcsGPe7NJWa788

https://images.app.goo.gl/u5VPMszUuH2DpKXC8

https://images.app.goo.gl/xLMYzvz8Bj43UR2u5

https://images.app.goo.gl/b2SsbNe376AxBYmo9

https://images.app.goo.gl/c7B2eV7MnmDJciRs6

https://images.app.goo.gl/LJ9VXqVDX5JU98GM7

https://images.app.goo.gl/NgWwJN6NKeocw3h89