Aktivnosti parka

28.9.2022.

Projekt PLASTIC FREE

Nacionalni park Brijuni dio je programa „Plastic free zone“ sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , namijenjenog nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji aktivno sudjeluju u borbi s jednim od najvećih izazova današnjice.

Problem plastičnog otpada ''isplivao je'' na površinu prije nekoliko godina. Masovna proizvodnja plastičnog otpada započela je 1950-ih godina. Popularnost duguje izrazito širokoj primjeni i niskoj cijeni proizvodnje i obrade. Nakon što se dugo koristio papir i sa sobom doveo problem deforestacije i pretjeranog korištenja prirodnih resursa kao posljedicu nekontroliranog korištenja resursa, čovjek je svoju komociju pronašao u plastici. Šume su predahnule no, što se u međuvremenu dogodilo?!

Europa zauzima drugo mjesto u svijetu u produkciji plastike, prema zadnjim istraživanjima čak 70 do 80 % proizvedenog otpada završi u morskom okolišu i procjenjuje se da čak 300 milijuna tona plastičnog otpada pluta svjetskim morima.

Plastika je preuzela monopol: ambalaže – boce, posude, folije, vrećice, mreže; tekstilna odjeća, obuća, presvlake; kozmetika – pilinzi, kreme.. Jeste li primijetili da većina vaših proizvoda koje koristite u vašoj svakodnevici sadrži plastiku? Jeste li primijetili da pri odvajanju otpada najčešće odvajate plastiku?

Cilj nam je smanjiti korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda te ukloniti otpadnu plastiku iz zaštićenog područja prirode kako bismo očuvali prirodne ekosustave. Pomozite nam u tome jer i najmanji doprinos nam je važan!

Što smo mi dosad učinili za otok bez plastike:

  • prestali smo s korištenjem jednokratnog potrošnog materijala od plastike (npr. slamke, čaše)
  • postavili smo reciklažne koševe na više lokacija unutar hotela i na otocima
  • uvodimo hotelsku galanteriju s kompostirajućim materijalima
  • na šankovima te u hotelskom mini-baru nudimo isključivo pića u staklenoj ambalaži

Što vi možete učiniti za otok bez plastike:

  • koristite višekratnu ambalažu za hranu i napitke
  • plastiku odlažite u za to namijenjene reciklažne koševe koji se nalaze unutar hotela te na više lokacija na otoku
  • komunicirajte ovu važnu poruku s Vašim bližnjima, educirajte svojim primjerom
  • voda iz brijunskih slavina je pitka voda, slobodno koristite našu staklenu bocu za vrijeme Vašeg boravka

Hvala Vam što zajedno s nama brinete o okolišu!

Nacionalni park Brijuni dio je programa „Plastic free zone“, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, namijenjenog nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji aktivno sudjeluju u borbi s jednim od najvećih izazova današnjice.