Aktivnosti parka

24.1.2023.

Pedikura kod slonova

Studijski posjet Zoo vrtu Ljubljana

Pedikura slonova je šaljivi način predstavlja ništa drugo nego njegu stopala kod slonova. Njega stopala slonova je iznimno važna, a objasnit ćemo u tekstu i zašto.

Kako slonovi odaju strahopoštovanje svojom veličinom i stasom, nemoguće je predočiti ni zamisliti koliku težinu nose njihove noge. Prema podacima iz literature afrički slonovi mogu težiti do 7 tona, dok nešto manji azijski slonovi dosežu kilažu do 6 tona. Njihova je težina raspoređena na 4 noge no koliko god one bile snažne i čvrste predstavljaju i jedan od njihovih najosjetljivijih točki.

Noge, zbog svojih anatomskih karakteristika imaju razvijene mekane jastučiće od elastičnog vezivnog tkiva. Tkivo se nalazi ispod kostiju i služi kako bi ublažili pritisak na stopala prilikom svakog koraka. Djeluju kao amortizeri težine ali i zvuka, jeste ikad primijetili kako su slonovi tihi dok hodaju?

Slonovi stalno borave na nogama, kontinuirano hodaju, stojeći odmaraju pa čak i spavaju u suprotnom bi se događalo to da njihova težina gnječi unutarnje organe što bi naravno uzrokovalo strašnu bol ali i dovodilo do velikih rizika od ozljeda i čak smrti. Dugi boravak na nogama, prilikom kontinuiranog hoda kakav prakticiraju u divljini nokti i koža tabana konstantno se troše. Način i brzina trošenja mijenjaju se ovisno o tome po kakvoj podlozi hodaju pa je tako poznato da se nokti i koža tabana troše drugačije u divljini u odnosu na zatočeništvo. Boravak slonova u zatočeništvu i ne mogućnost pravilnog trošenja noktiju i tabana dovodi do toga da je potrebno redovito pregledavati nokte te njegovati njihova stopala. Ukoliko se koža ispod stopala dovoljno ne potroši, kako bi to bilo u prirodi, može doći do pucanja i ulaska stranih predmeta, što dovodi do infekcije. Isto vrijedi za nokte, ukoliko je nokat prerastao ili je nepravilnog oblika postoji veća vjerojatnost njegovog pucanja i posljedične infekcije.

Nokte i stopala tretiraju se turpijama, te njeguju raznim kremama i mastima. Educirani timaritelji Zoo vrta Ljubljana prakticiraju održavanje stopala u razmaku od otprilike svaka tri mjeseca ili po potrebi   kod njihove slonice Gange. Svaka tri mjeseca rutinski provode čišćenje tabana i turpijanje noktiju, provjeravaju stanje stopala te njeguju posebnim mastima. Zaposlenici JU NP Brijuni i timaritelji koji rade s Lankom u Nacionalnom parku imali su priliku posjetiti Zoo vrt Ljubljanu i biti dio tog procesa pedikure koja se po potrebi, stečenim znanjem može primijeniti i na našu slonicu Lanku. Lanka je u vrlo dobrom stanju no u poodmaklim je godinama kada dodatna je njega dobrodošla. Svako dodatno stečeno znanje kod timaritelja omogućuje bolje uvijete i duži život slonova u zatočeništvu.

Za održavanje zdravlja stopala bitna je ne samo vrsta podloge već i promjena podloge unutar jedne nastambe. Jedinke bi trebale imati raznoliki prirodan materijal koji zrcali uvjete u prirodi i dozvoljava raznoliko trošenje. Pod prirodnim materijalom korisnim za održavanje zdravlja stopala slonova smatra se – kamen, zemlja ili blato, pijesak i trava. Lankina nastamba sadržava sve navedene materijale i predstavlja dobar primjer podloge u nastambama za slonove u zatočeništvu. Time je posljedično manja potreba za tretmanom stopala kod Lanke, iako je uočena potreba da se kontroliraju češće nokti prednjih nogu te po potrebi tretiraju.

Tekst: Dorotea Ćosić

Doprinos: Andrea Blašković

Autor fotografija: JU NP Brijuni