Aktivnosti parka

26.6.2023.

Patka Mandarinka

PATKA MANDARINKA

Aix galericulata

RAZRED AVES
RED ANSERIFORMES
PORODICA ANATIDAE

JESTE LI ZNALI?

U kineskoj i japanskoj kulturi ova ptica simbolizira sreću i vjernost.
Mužjaci ove vrste u različito doba godine mogu izgledati potpuno drugačije. To je zato što ljetnim mitarenjem mužjaci odbacuju atraktivno perje, te se u isto ponovo odijevaju u jesen, prije potrage za partnericom.


RASPROSTRANJENOST
Slika 1. Rasprostranjenost patki mandarinki
STANIŠTE

Jezera, bare i rijeke okružene gustom listopadnom šumom. Geografska rasprostranjenost kroz Kinu, Japan i istočni Sibir (Rusija, Koreja).

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi u prosjeku oko 7.5 godina a u zoološkom vrtu do 10 godina.

AKTIVNOST

Najaktivnije su u rano jutro ili navečer, hrane traže na vodenoj površini i uz obalu uranjanjem glave u vodu, rijetko roneći.

RAZMNOŽAVANJE

Parovi se formiraju početkom zime i u istom sparivanju mogu ostati nekoliko sezona. Gnijezdo rade i mužjak i ženka u rupi u stablu, koja se može nalaziti do 10 m iznad tla. Ženka polaže 9-12 jaja koja inkubira samostalno. Inkubacija traje 28-30 dana a mužjak za to vrijeme ostaje u blizini. Nakon što se izlegnu, majka se spušta na tlo i doziva pačiće, te oni jedan po jedan iskaču iz gnijezda sa zavidne visine te ostaju neozljeđeni.

PREHRANA

U prirodi se hrane rižom, biljem, sjemenjem i manjim životinjama, dok se u zoološkim vrtovima hrane peletiranom hranom i salatom.

UGROŽENOST

Slika 2. Kategorija ugroženosti prema IUCN (procjena crvenog popisa, BirdLife International. 2018).

Tekst: Dorotea Ćosić

Doprinos: Francisca Lopes

Autor fotografija: Lidija Rijavec