Aktivnosti parka

14.8.2023.

Obilježen Svjetski dan slonova i Lankin 51. rođendan

Svjetski Dan slonova obilježava se 12. kolovoza radi podizanja svijesti o ugroženosti slonova te izazovima s kojima se susreću kao pripadnici visoko poštovane, ali i izrabljivane vrste, a tim se povodom u NP Brijuni prigodnim programom i tortom, slavi i Lankin, ove godine 51., rođendan. 

Dan slonova obilježava se i u NP Brijuni zato što imamo privilegiju brinuti o ovako posebnom biću. Mnogo možemo naučiti od slonova, te bi njihovu mudrost i strahopoštovanje kojima odišu htjeli prenijeti i na javnost. Iako život u Hrvatskoj ne ističe probleme vrsta koje žive na udaljenim kontinentima, postoje jednostavni načini na koje o njima možemo saznati više. Život na ovom planetu ne može postojati bez međusobne suovisnosti vrsta, pa tako i ljudske sa životinjskima. Ne zatvaranje očiju od problema koji su nam danas daleko, može nam pomoći da ti problemi sutra ne postanu preblizu. 

Želimo iskoristiti ovu priliku da kroz Lanku prikažemo osnove ponašanja, naravi i veličanstvenosti svih slonova u svijetu. Povećanjem veličina populacije na područjima afričkog i azijskog kontinenta dovelo je presijecanja staništa slonova, koji traže puteve hrane i vode. Slasni usjevi vrijednih poljoprivrednika privlačni su slonovima, no ljudima koji uzgajaju takve usjeve to predstavlja problem, te dolazi do neizbježnih sukoba između slona i čovjeka. Ukoliko se takve situacije pogledaju kroz prikladnu prizmu, mogli bi vidjeti da takav suživot uistinu može postojati te čak donositi boljitak društvu. Osim povećanja populacije, glavni razlozi opadanja broja slonova u prirodi su ljudska zabava i krivolov. 

Divlje životinje trebali bi prepustiti mjestu u kojem su najprominentnije, a to je divljina. Krivolov je svjetski poznata tema, a bjelokost cjenjenija od zlata, te je potrebno napraviti dovoljno mnogo malih koraka kako bi došlo do potpunog istrebljenja takvih aktivnosti. Korištenje u svrhu zabave također nema pozitivnih ishoda za vrstu, moramo povući granicu između naših želja i potreba prirode. 

Zašto je onda poželjno imati određen broj jedinki slonova u zoološkim vrtovima? Afrički šumski slon kritično je ugrožena vrsta, a afrički savanski i azijski slon su ugrožene vrste. Ukoliko im se uništi stanište do takvih razmjera da je nemoguće njihovo preživljavanje u divljini ulogu preuzimaju upravo zoološki vrtovi. Naime, ako postoji dovoljna genetska raznolikost, odnosno broj nesrodnih jedinki u različitim zoološkim vrtovima u svijetu, takve jedinke možemo koristiti kroz program razmnožavanja, povećati ukupnu populaciju slonova, te ih u jednom trenu čak i vratiti u divljinu. Kroz zoološke vrtove možemo otvarati oči i educirati javnost o slonovima, te ih primjerom navesti da se i sami dive ovim bićima, te time sami sebe potaknu o promišljanju i djelovanju prema boljoj budućnosti. Slonovi su u svojim staništima ključne vrste, što znači da omogućuju čitav niz vrsta da živi i opstaje samim svojim postojanjem u divljini.

Tekst: Dorotea Ćosić

Foto: Nataša Sundara