Aktivnosti parka

21.8.2020.

Mali čuvari Brijuna i ove godine istraživali otok

Ljetna škola Mali čuvari Brijuna, namijenjena djeci uzrasta od 8 do 11 godina, održana je trećeg ljeta za redom u četiri turnusa. Svaki turnus trajao je po pet dana, a u svakoj skupini bilo je po 15 polaznika. Mali polaznici na zabavan i pristupačan način doznali su pojedinosti o važnosti i načinu upravljanja zaštićenim područjem te osvijestili potrebu očuvanja i zaštite prirodne i kulturne baštine svoga kraja. Buduće male čuvare Brijuna svaki dan dočekivale su stručno vođene različite tematske i kreativne radionice, osvježenje u moru i ručak uz zabavu i druženje s vršnjacima. U vremenu od 9 do 15 sati, pod vodstvom više stručne savjetnice-biologinje Alene Sprčić te stručne suradnice-muzejske pedagoginje, arheologinje Lene Puhar O'Grady, svakodnevno su obrađivali jednu od zadanih tema, tako što su na terenu proučavali, upoznavali i proširivali svoje znanje. Zadaci i aktivnosti prilagođene su njihovom uzrastu.

TEMATSKE RADIONICE

Prva tema Malih čuvara Brijuna je Nacionalni park, upoznavanje s njegovim bogatstvima uz obilazak parka te prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti poput Safari parka, vidikovca, Fazanerije i Kuće za brodice, uz učenje o važnosti očuvanja zaštićenog područja i upravljanju. Drugog dana slijedi tema Dinosauri i učenje o dinosaurima i njihovom svijetu, istraživanje otisaka stopala dinosaura te upoznavanje s metodama koje paleontolozi koriste pri proučavanju fosilnih otisaka. Treća tema Brijunsko kopno, uključuje upoznavanje s osobitostima kopnenog svijeta Brijuna, šumom, travnjacima, kopnenim vodama i parkovima. Poseban naglasak daje se oprašivačima kao nažalost, izuzetno osjetljivoj kariki o kojoj ovisi lanac života na Zemlji. Tema četvrtog dana, Mali arheolozi učenje je o arheološkim nalazištima Brijuna, upoznavanje s metodama arheoloških istraživanja i proučavanje načina života u antičko doba. Zaključna tema, Podmorje Brijuna, upoznavanje je s raznolikim svijetom brijunskog podmorja i važnosti očuvanja morskih zaštićenih područja. Poseban naglasak je na negativnom utjecaju čovjeka na okoliš i morskoj plastici.

Svaki polaznik po završetku škole i uspješno odigranom kvizu znanja dobije diplomu i postaje Mali čuvar Brijuna koji cijeni i čuva baštinu svoga kraja.

Prijave za 2022.: https://www.np-brijuni.hr/hr/n...