Aktivnosti parka

25.4.2023.

Kokoš biserka

KOKOŠ BISERKA

Numida meleagris
RAZRED AVES
RED GALLIFORMES
PORODICA NUMIDIDAE

JESTE LI ZNALI?

Kokoš biserka jedina je vrsta roda Numida. Iznimno je divlja, te ju nije moguće pripitomiti u jednakom omjeru kao običnu kokoš, zbog čega je neki smatraju fazanom. Iako može vrlo snažno poletjeti, preferira trčanje kao metodu kretanja. Endemska je afrička vrsta, iako je domesticirana u velikom djelu svijeta; prvotno su je domesticirali antički Rimljani. Latinsku nomenklaturu dobila je po grčkoj mitologiji, gdje je sestra Meleagrosa bila pretvorena u biserku; dok je Numida bio rimski naziv za sjeverozapadnu Afriku. Neki od drugih naziva su morska kokoš ili faraonka.

RASPROSTRANJENOST

Ima veliki areal koji se proteže većim dijelom Afrike, uklučujući gotovo cijeli pojas južno od Sahare, te protežući se prema jugoistoku.

Slika 1. Rasprostranjenost biserki
STANIŠTE

Biserku se u divljini najćešće pronalazi na izloženim područjima koja imaju nekoliko stabala na koja se noću može skloniti. To uključuje travnjake, savane, kultivirana područja i šikare. Ove se ptice često pojavljuju oko područja s vodom, prvenstveno slatkovodnih rijeka ili pojilišta.

ŽIVOTNI VIJEK

Otprilike 15 godina

AKTIVNOST

Jata biserki noću se obično skrivaju na drveću radi zaštite, a hranu traže na otvorenim područjima. Dan provode na tlu u potrazi za hranom, a veličina jata varira u veličini (od jednog para do 100 jedinki). Tijekom zime jata su najveća, a razilaze se tijekom sezone parenja radi inkubiranja jaja. U potrazi za hranom su neprestano na oprezu, te se u slučaju opasnosti jasno alaramiraju, a polijetanjem se koriste kao posljednjom opcijom bijega. Neprestano se jure i međusobno bore kako bi odredile status u društvenoj hijerarhiji. Mlade jedinke pokazuju pokornost prema starijim pticama. Često ih je moguće vidjeti kako koriste kupke s prašinom za čišćenje svog perja.

RAZMNOŽAVANJE

Parenje se odvija u proljeće, a parovi su uglavnom (serijski) monogamni, iako postoje iznimke.

Prije inkubiranja jaja ženka iskopa rupu u području guste vegetacije sa grančicama i lišćem, te u gnijezdo polaže do 20 jaja, koja inkubira oko 28 dana. Mužjak za to vrijeme brani ženku i donosi joj hranu, te se međusobno dotjeruju. Jaja su oblika kruške, kremasto smeđe boje. Po izlijeganju ptić počinje tražiti hranu zajedno sa roditeljima koji ga brane od opasnosti. Postaju spolno zreli nakon godinu do dvije dana.

Kod biserki ne postoji jasan spolni dimorfizam.

PREHRANA

Njihova prehrana uključuje sjemenke, korijenje, gomolje, ličinke, glodavce, male gmazove, kukce i povremeno vegetaciju i voće.

U divljini imaju ključnu ulogu u kontroli krpelja, muha, skakavaca, škorpiona i drugih beskralješnjaka,a čupaju i crve iz lešina i gnoja.

UGROŽENOST

Tekst: Dorotea Ćosić

Doprinos: Francisca Lopes

Autor fotografija: Lidija Rijavec