Aktivnosti parka

18.5.2021.

Izložba „Osjetila“ Marka Človeka-Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja

U utorak, 18. svibnja, povodom Međunarodnog dana muzeja, u Nacionalnom parku Brijuni, u crkvi Sv. Roka na Velikom Brijunu otvorena je izložba reljefa i skulptura „Osjetila / Senses“ pulskog akademskog kipara Marka Človeka. Izložbu je otvorio ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marno Milotić.

„Radi se o izložbi reljefa i skulptura rađenih u tehnici bijele i raku keramike postavljenih u odnose u kojima je 'prazan' međuprostor aktivni sudionik umjetničkog doživljaja. Način oblikovanja umjetnik vezuje uz antički standard kao glavnu odrednicu umjetnosti europske civilizacije. Referirajući se na bezvremenost (i svevremenost) antike, pomoću oblikovanih metalnih nosača postavlja skulpture u prostor u maniri arheološkog izloška ili muzejskog predmeta te na suvremeni način interpretira dualnost odnosa punog i praznog, pozitiva i negativa, crnog i bijelog. Ritmičnost ulaženja fragmenata ljudskog lica u prostor iz plohe zidnog reljefa stvara dinamičnu kompoziciju i poziva na taktilnost doživljaja. Opus problematizira i interpretira sustav ljudskih osjetila, tzv. sensorium, određen, kao takav, još od strane Aristotela. Vrijednosna hijerarhija pet osjetila - vida, sluha, mirisa, okusa i opipa - mijenjala se kroz vrijeme i različito određivala način na koji spoznajemo i doživljavamo svijet koji nas okružuje. Medijska i tehnološka revolucija posljednjih desetljeća, izlažući nas svakodnevno intenzivnim podražajima, svela je taj doživljaj na vizualno i auditivno. 'Vidim i čujem, dakle, postojim' postala je realnost današnjice. Izdvajajući svaki osjetilni organ iz konteksta ljudskog lica i rastvarajući tijelo na zasebne fragmente koji mogu funkcionirati samostalno, umjetnik svakom osjetilu vraća dostojanstvo i poziva nas na ponovnu sinesteziju osjetila, na davanje povjerenja onome što nam je kao ljudskoj vrsti urođeno, a što smo načinom života zaboravili“, zapisala je povjesničarka umjetnosti, muzejska pedagoginja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Lena Puhar O'Grady u brošuri koja prati izložbu.

Marko Človek rođen je 1993. godine u Puli gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Odsjeku kiparstva. Izlagao je na tri samostalne izložbe, te na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao pozvani autor sudjelovao je na više inozemnih i domaćih kiparskih kolonija. Jedan je od autora projekta uređenja Šetnice Antonija Smareglie u Fažani s izvedbom klupe posvećene operi “Istarska svadba” postavljene u javni proctor. Bio je sudionik XIII. Trijenala hrvatskog kiparstva u Zagrebu 2018. godine. Bavi se kiparstvom i restauracijom. Njegov je stvaralački interes usmjeren prema punoj plastici i izražavanju u različitim kiparskim medijima.

Izložba u crkvi Sv. Roka bit će otvorena za sve posjetitelje – goste hotela i dnevne izletnike tijekom ljetne sezone, do kraja rujna.

Postav i koncept izložbe: Marko Človek; JU NP Brijuni: Lena Puhar O'Grady, Mira Pavletić i Snežana Smolić

Tekst i prijevod brošure na engleski jezik: Lena Puhar O'Grady

(Foto: Nino Fanuko)