Aktivnosti parka

23.3.2021.

Instagram foto natječaj

Klimatske promjene u zaštićenim područjima

Klimatske promjene predstavljaju rastuću prijetnju u 21. stoljeću i izazov za cijelo čovječanstvo jer utječu na sve aspekte okoliša i gospodarstva te ugrožavaju održivi razvoj društva. Zaštićena morska područja kao prirodni rezervati bioraznolikosti mogu imati značajnu ulogu kod uočavanja i prilagodbe okoliša klimatskim promjenama jer predstavljaju zone smanjene ljudske aktivnosti, zone visoke zaštite prirode i zonu unutar koje djelatnici i znanstvenici imaju sve potrebne alate i znanja koja su bitna za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Upravo je Nacionalni park Brijuni područje s najvišom razinom zaštite prirode u Sjevernom Jadranu, a po svom geografskom položaju nalazi se u najsjevernijem i najhladnijem dijelu Sredozemnog mora. Njegova visoka razina zaštite prirode čini ovaj akvatorij idealnim područjem za proučavanje utjecaja klimatskih promjena na bioraznolikost.

Interreg MED projekta MPA ENGAGE

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni od 2016. godine intenzivno se bavi praćenjem utjecaja klimatskih promjena. Tijekom Interreg MED projekta MPA ADAPT započelo je praćenje stanja okoliša i umrežavanje s mnogim drugim zaštićenim područjima na Mediteranu. Od 2019. godine nastavlja se s praćenjem utjecaja klimatskih promjena i provodi projekt ’’MPA ENGAGE - Uključivanje ključnih sudionika na Mediteranu u ekosustavni pristup upravljanja morskim zaštićenim područjima u cilju suočavanja s klimatskim promjenama“. Projekt je započeo 1. studenog 2019. te će trajati sve do 30. lipnja 2022. godine. Uključuje 14 partnera iz 7 različitih zemalja: Španjolske, Francuske, Italije, Grčke, Albanije, Malte i Hrvatske te 31 pridruženu partnersku instituciju.

Ovim se projektom prvi put na našem području provodi program građanske znanosti (engl. Citizen Science) u kojem će značajnu ulogu imati rekreativni ronioci, ribari i lokalno stanovništvo. Uz stručnu podršku djelatnika morskih zaštićenih područja, dionici će u sklopu projekta samostalno prikupljati podatke koji su važni za zaštitu i učinkovitije upravljanje morskim zaštićenim područjima.Jedan od dodatnih ciljeva projekta je razvijanje edukativnih programa o klimatskim promjenama koji su usmjereni na djecu školske i vrtićke dobi te posjetitelje parka. Edukacija je učinkovit alat za podizanje svijesti o velikom utjecaju klimatskih promjena na svakodnevni život.

Instagram foto natječaj

Natječaj je bio otvoren od 1. kolovoza do 31. listopada 2020. godine. Natjecatelji su se natjecali u 4 kategorije, a pravila natječaja pročitajte u priloženim dokumentima.

Fotografije su trebale biti slikane unutar Nacionalnog parka Brijuni bilo koje godine unutar 20. i 21. stoljeća i objavljene javno na Instagram profilu sa pripadajućim ključnim riječima u razdoblju dok je otvoren natječaj, tj. do 31. Listopada 2020.
Možda ste prepoznali prirodne vrijednosti parka i njegovu veliku  bioraznolikost vrsta i staništa (#ValueMPA), obilaskom, šetnjom ili ronjenjem uočili ste promjene uzrokovane klimatskim promjenama (#ImpactMPA), želite djelovati i stvarati promjenu (#ActionMPA) ili nas samo podsjetiti kako su se ljepote i vrijednosti parka mijenjale kroz vrijeme (#OldMPA).

Foto natječaj je za sva zaštićena područja na Mediteranu bio je otvoren do 31. Prosinca 2020.

POBJEDNICI LOKALNOG INSTAGRAM NATJEČAJA ,27.11.2020

U lokalnom krugu, sa više od 50 fotografija, stručni žiri je odabrao najbolje fotografije iz 4 kategorije:
Prepoznaj prirodne vrijednosti: Ivana Aska (ivana_aska instagram)
Uoči promjenu: Renata Šimić (renatasimic instagram)
Stvaraj promjenu: Dalibor Gajić (daliborg_ instagram)
Oživi prošlost: Nelly Mance Popović (nellyboardforce instagram)

POBJEDNICI MEĐUNARODNOG KRUGA INSTAGRAM FOTO NATJEČAJA


Odabrani su pobjednici međunarodnog kruga foto natječaja morskih zaštićenih područja na
Mediteranu.
Prekrasne fotografije pristigle su iz Španjolske, Italije i Francuske u 4 kategorije:
Prepoznaj prirodne vrijednosti @naturalparkofcapdecreus
Uoči promjenu @marineprotectedareatavolara
Stvaraj promjenu @naturalparkofcapdecreus
Oživi prošlost @nationparkcalanques

Hvala svima na sudjelovanju i čestitamo pobjednicima!!

Pravila natječaja

https://www.np-brijuni.hr/down...

Pravila međunarodnog natječaja

https://www.np-brijuni.hr/down...