Aktivnosti parka

16.5.2024.

Festival oprašivača 26.5.2024. godine

Oprašivanje životinjama odnosno prijenos peludi od jednog cvijeta do drugog je proces o kojemu globalno ovisi oko 90% biljaka cvjetnjača i 75% poljoprivrednih usjeva.

Globalno najvažniji oprašivači su kukci. U našem podneblju imamo istaknute dvije skupine: to su pčele i muhe lebdjelice. Uz navedene i druge skupine doprinose oprašivanju, posebno leptiri te mravi i šišmiši. Ukupan broj vrsta kukaca na svijetu za koje se procjenjuje da sudjeluju u oprašivanju je 22 000. Ova raznolikost vrsta divljih oprašivača znači i ekološku raznovrsnost: oni su različitih veličina i oblika tijela. Ta ekološka raznolikost je neophodna za oprašivanje jednako tako raznolikih biljnih zajednica. Oprašivanje je ključan proces za razvoj sjemenke i ploda biljke, kao i za razmjenu genetskog materijala.

Oprašivačima se zadnjih godina pridaje više pažnje zbog znanstvenih činjenica o padu njihovih populacija. Ugroženost oprašivača ne znači samo opasnost od izumiranja nekih vrsta kukaca već ta ugroženost ima i utjecaj na sigurnost proizvodnje hrane. Jedna od glavnih prijetnji za oprašivače su klimatske promjene, koje uz gubitak staništa, pesticide, patogene i invazivne strane vrste vrše direktni i indirektni pritisak na populacije oprašivača.

Edukativno - zabavni program

Edukativno zabavna manifestacija Festival oprašivača održat će se na Velikom Brijunu 26.5.2024. godine od 10:00 do 18.00 sati. Očekuje vas bogat edukativno-zabavni program namijenjen svim uzrastima, koji će se odvijati u Mediteranskom vrtu, luci Veliki Brijun i na livadi kod stare masline.

CENTAR (luka Veliki Brijun)

 • edukativni kutak 
 • Udruga pčelara Pula (Nediljko Landeka)
 • Zbirke oprašivača (Roman Maglić)
 • kreativni kutak
 • fotopoint

LIVADA KOD STARE MASLINE

 • edukativne igre

MEDITERANSKI VRT

 • stručna vodstva (prijave na infopointu)
 • izrada hotela za kukce
 • kutak za istraživanje
 • kutak za čitanje
 • edukativni kutak o autohtonim biljkama privlačnim za oprašivače

Vlakovi će prema posebnom redu vožnje voziti do Safari parka.

NAPOMENE:

Prvi polazak broda iz Fažane je u 10:00 te dalje prema plovidbenom redu i raspoloživosti ulaznica, a povratak s otoka prema plovidbenom redu: https://www.np-brijuni.hr/hr/p... posjetitelje da planiraju svoj dolazak i odlazak s otoka jer je broj mjesta na brodu iz sigurnosnih razloga ograničen na točno određen broj. Savjetujemo da pokušate izbjeći najpopularnije povratne brodske linije kako se ne bi stvarala gužva.

Broj ulaznica ograničen je prema kapacitetu broda.

Prodaja ulaznica (15 EUR - odrasli, 10 EUR - djeca između 7 - 18 godina, gratis ulaznice za djecu do 7 godina) bit će moguća isključivo na web shopu NP Brijuni.

Broj ulaznica je ograničen. Prodaja kreće u subotu, 25. 5. 2024. u 12:00 sati, isključivo na web shopu:

https://shop.np-brijuni.hr/hr/...

Povrat novaca nije moguć.

Rezervacije nisu moguće.