Aktivnosti parka

11.1.2021.

Edukacija u Zoološkom vrtu grada Zagreba

U sklopu dugogodišnje suradnje JU Nacionalnog parka Brijuni i Zoološkog vrta grada Zagreba organizirana je dvotjedna edukacija za timaritelje i djelatnike faune. Zoološki vrt grada Zagreba član je EAZA-e (europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija), a NP Brijuni se približava kandidaturi za udruženje. Ovim putem se zahvaljujemo Zoološkom Vrtu grada Zagreba i ravnatelju Damiru Skoku na ukazanoj prilici i suradnji.

Kroz pet dana boravka u Zoološkom vrtu, imali smo priliku upoznati se s njihovim načinima rada te novim metodama i tehnikama rada sa životinjama. Tijekom prvoga tjedna na edukaciji smo prisustvovali kolega timaritelj Radun, studentica Leonarda u sklopu stručne prakse i ja kao djelatnica stručne službe zadužena za zaštitu i uzgoj životinja. Drugi tjedan edukaciji su pristupili timaritelji Vedran Klarić i Mihael Pekica.

Kroz promatranja i stručna predavanja, dobili smo nova saznanja o pristupanju i obuzdavanju životinja s naglaskom na dobrobit životinja. Također smo promatrali različite načine treninga životinja pomoću kojih se stvara čvršća veza i povjerenje između timaritelja i životinje i time olakšava rad ne samo timaritelja već i veterinara prilikom pregleda. Između ostalog, administratorica Zoološkoga vrta, gospođa Mirela Kalit detaljnije nam je pojasnila način rada te korištenje programa ZIMS (Zoological Information Management System) zbog poboljšanja brige i dobrobiti te lakšeg menadžmenta životinja. Nadalje, uz vodstvo nutricionistice Maje Damjanović, pridružili smo se pripremanju dnevnih obroka u centralnoj kuhinji te nam je Maja također pokazala njihov način skladištenja te sam način pripreme hrane ovisno o vrsti životinje. Osim toga, zoologinja Ivana Kovarik Antolović kroz jedan dio edukacije naglasila nam je iznimnu važnost obogaćivanja životnih prostora (environmental enrichment) zbog poticanja prirodnog ponašanja te zadovoljavanja psihičkih i fizičkih potreba životinja. Osim samog promatranja, naši timaritelji imali su priliku iz prve ruke naučiti nešto novo od strane timaritelja iz ZOO Zagreba i raditi s njima na terenu u sektorima sa životinjama kao što su zebre, deve, ljame, ali i papige i ptice.

Za kraj bi rekle kako je edukacija bila vrlo korisno iskustvo i radujemo se budućoj suradnji sa ZOO Zagreb. Ovo iskustvo je poticaj za provođenje još boljih i kvalitetnijih metoda rada te da ćemo se zajedno profesionalno razvijati i pružati našim životinjama najbolju moguću skrb. Veselimo se implementirati nova saznanja koja su s nama podijelili djelatnici ZOO-a te smo osim edukacije stekli nova poznanstva i kolege iz struke koji su uvijek spremni pomoći.

Tekst napisale: Leonarda Hrvanović i Ivana Batel

Autori fotografija: Leonarda Hrvanović, Mihael Pekica, Radun Laban, Ivana Batel, Damir Skok