Aktivnosti parka

30.10.2023.

Dani europske baštine – Što smo sve naslijedili od Rimljana

I ove godine Nacionalni park Brijuni pridružio se obilježavanju “Dana europske baštine” kojima se tradicionalno u rujnu i listopadu slavi važnost zajedničke kulturne baštine svih europskih naroda. Ovogodišnje izdanje obilježeno je temom pod naslovom “Živa baština”, što se također poklopilo s dvadesetom godišnjicom usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture i medija.

Živa baština podrazumijeva mjesta i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja. Ti vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji su identiteta i kontinuiteta zajednice te nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju.

24. listopada 2023. godine organizirana je edukativna radionica za učenike trećeg razreda OŠ Fažana s temom “Što smo sve naslijedili od Rimljana”. Učenici su se upoznali s kulturnim tekovinama koje baštinimo od starih Rimljana i koje predstavljaju neke od temelja zapadne civilizacije, kao što su: jezično nasljeđe, pravni sustav i državno uređenje, urbanizam, arhitektura i inženjering, književnost i umjetnost, kalendar i računanje vremena, obrazovanje, religija te sport i zabava. Edukativna se radionica održala u obliku terenske nastave gdje su učenici, među sačuvanim ruševinama antičke vile u uvali Verige, doznali kako arheolozi dolaze do svojih saznanja te su i sami, iskapajući nalaze u pješčaniku, imali priliku postati mali arheolozi na jedno poslijepodne.