Aktivnosti parka

12.9.2020.

Dani europske baštine - Kupelwieserova šetnja po Velikom Brijunu

Dani europske baštine obilježavaju se od 1999. godine krajem rujna i početkom listopada u zemljama članicama Europske kulturne konvencije. U tom razdoblju organiziraju se manifestacije koje pružaju mogućnost otkrivanja zajedničke, europske kulturne baštine s ciljem poticanja građana da se aktivno uključe u njezinu zaštitu.

Povodom ovogodišnjih Dana europske baštine, u Nacionalnom parku Brijuni tijekom rujna i listopada održani su interpretacijski obilasci, uz kombinaciju šetnje i vožnje biciklom, pod nazivom „Paul Kupelwieser i zlatno doba Brijuna“. Gosti hotela, uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Nacionalnog parka Brijuni Lene Puhar O'Grady, obišli su lokacije na otoku Veliki Brijun i čuli priču o austrijskom industrijalcu čija je hrabrost i smjelost potkraj 19. stoljeća probudila uspavano i zapušteno otočje.

Zainteresirani posjetitelji razgledali su najvažnije punktove vezane uz Kupelwieserov boravak na Brijunima: Brijunsku baru, Čufarov kamenolom, hotelski kompleks u glavnoj luci, vidikovac na Javorniku, Kupelwieserov mir te Zumbuscheve skulpture. Pratili su ih vodiči NP Brijuni kostimirani u odjeću iz tog vremena.

Posjetitelji su se nakon šetnje imali priliku osvježiti na terasi hotela Neptun uz Kupelwieserov kolač, koji se izrađuje prema originalnoj recepturi Kupelwieserove unuke.