Aktivnosti parka

14.2.2023.

Dani europske baštine 2022

Svake godine u rujnu i listopadu, pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije, obilježavaju se „Dani europske baštine“ kojima se slavi kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježeno je diljem Europe pod zajedničkim naslovom „Održivost baštine“.

Nacionalni park Brijuni pridružio se obilježavanju ove teme s obilaskom naslovljenim: „Za Rimljane ništa nije smeće: reciklaža u antičko doba“. Posjetitelji su tako imali priliku zaviriti u povijest brijunskog otočja i doznati kako su se ljudi u prošlosti nosili sa jednim od najvećih problema današnjice – zbrinjavanjem otpada.

Uz stručno vodstvo, za posjetitelje je 15. listopada organiziran obilazak arheoloških i odabranih kulturno-povijesnih lokacija na Velom Brijunu, a kako bi ekološki duh teme bolje došao do izražaja, događaj je koncipiran u obliku biciklijade.

Posjećene lokacije uključivale su raskošnu antičku vilu u uvali Verige, bizantski kastrum – utvrđeno naselje s dugačkom poviješću nastanjenosti, impresivnu baziliku sv. Marije skrivenu u šumi, kao i Kochovu te Čufarovu stazu – nekadašnje kamenolome preuređene u šetnice. Obilazak je okončan na Kupelwieserovom miru, obiteljskom mauzoleju Paula Kupelwiesera, nekadašnjeg vlasnika i tvorca Brijuna kao turističke destinacije kakvu danas poznajemo.

Jedan od ciljeva „Dana europske baštine“ je da se u svjetlu sve izraženijih i učestalijih klimatskih promjena i degradacije okoliša, istraživanjem i promicanjem kulturne baštine omogući ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako doprinese održivom razvitku u cjelini. Kulturna baština Brijuna sačuvala je primjere takvih praksi u kojima vidimo kako su se naši predci nosili s istim problemima s kojima smo suočeni i danas, navodeći nas da se pritom zapitamo, ne bismo li i mi mogli reciklirati neka od njihovih rješenja?