Aktivnosti parka

18.1.2024.

Dan zebri u Safari parku 2024.

Zadnji dan u siječnju je Međunarodni dan zebri, ustanovljen je kako bi se povećala svijest o ovim kopitarima. Danas u svijetu postoje tri vrste zebri, a sve žive u polusušnim staništima diljem Afrike. Pitanje koje se često postavlja kada se priča o zebrama jest: jesu li zebre crne s bijelim prugama ili bijele s crnim prugama? Ovo pitanje zapravo ima odgovor te ćemo upravo na to pitanje odgovoriti u ovom kratkom tekstu.

Jesu li zebre bijele s crnim prugama ili crne s bijelim prugama?

Cijelo krzno zebre, crno i bijelo, raste iz folikula dlake koji sadrže melanocitne stanice. Ove stanice prisutne su kod svih životinja i prvenstveno su odgovorne za stvaranje pigmenta koji daje boju koži i kosi. U oba slučaja stanice melanocita proizvode melanin, to je pigment koji je vidljiv prema van. Kod zebri bijelo krzno predstavlja nedostatak melanina, bijela boja krzna nije vlastiti pigment, već na tim područjima pigment ne postoji. Crna boja krzna nastaje kada pigment postoji što znači da je zebra zapravo crne boje, a dijelovi bez pigmenta čine bijele purge. Ispod svog tog krzna, zebre imaju crnu kožu, obrijana zebra, bez pruga, bila bi gotovo neprepoznatljiva kao potpuno crna životinja.

Zašto su zebre crne s bijelim prugama?

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni zašto zebre uopće imaju pruge. U povijesti proučavanja zebri, oni su predložili najmanje 18 različitih teorija o tome zašto zebre imaju pruge. Neke od tih teorija predlažu da im takve crno-bijele pruge služe kao kamuflaža i zaštita od grabežljivaca, ali i kao način prepoznavanja odnosno identifikacije jer je raspored crno-bijelih pruga jedinstven za svaku jedinku kao i otisak prsta kod čovjeka.

Sve te razne teorije potrebno je i eksperimentalno ispitati tako da su se nedavne studije usredotočile na testiranje nekih teorija. Najpopularnije od tih teorija su zaštita od muha i termoregulacija. Navedene studije otkrile su da se pruge na životinjama češće nalaze na područjima prepunim muha koje grizu, što potencijalno znači da muhe teško vide prugastu ili crno-bijelu površinu kao sigurno mjesto za slijetanje.

Druga teorija tvrdi da zebre imaju crno-bijele purge zbog bolje termoregulacije, prema toj teoriji crne pruge apsorbiraju toplinu kako bi zagrijale zebre tijekom jutarnje hladnoće, a bijele pruge reflektiraju svjetlost kako bi rashladile zebre tijekom popodnevne vrućine. Obje teorije kao što to obično biva u znanstvenoj zajednici imaju svoje pobornike i protivnike.

Kako što se može vidjeti iz ovog teksta zebre su definitivno crne životinje s bijelim prugama no zašto imaju baš takve pruge još uvijek nije do kraja razjašnjeno te postoji više različitih teorija. U svakom slučaju potrebna su dodatna istraživanja kako bi se odgovorilo i na to pitanje.Tekst: Paula Markoč

Izvor: https://www.britannica.com/story/are-zebras-white-with-black-stripes-or-black-with-white-stripes