Aktivnosti parka

3.5.2023.

Dan oprašivača, 13. svibnja 2023.

*ODGOĐENO ZBOG NAJAVE LOŠEG VREMENA*
O čemu se ovih dana zuji u Nacionalnom parku Brijuni? S dolaskom proljeća, sve je više kukaca oprašivača i upravo se o njihovoj važnosti zuji. Želite li saznati i naučiti mnoge zanimljive informacije o jednom velikom-malenom svijetu brijunskih oprašivača, posjetite nas u subotu, 13. svibnja od 10 do 18 sati. Očekuje vas bogat edukativno-zabavni program namijenjen svim uzrastima, koji će se odvijati u Mediteranskom vrtu, luci Veliki Brijun i na livadi kod stare masline.

Želite li doznati zašto su oprašivači važni?

Vjerojatno je većina vas čula za Dan pčela. U Nacionalnom parku Brijuni, prvi put u Hrvatskoj, ove smo godine odlučili obilježiti taj jako bitan datum. Ne, ne radi se samo o pčelicama i ne, nije stvar samo u medu. Riječ je o svim tim malenim zujalicama koje zajedničkim imenom nazivamo „oprašivači“. Naizgled maleni kukci, a u stvarnosti najvažniji. 

Bez njih živjeli bismo u svijetu kakav nitko od nas ne poznaje, niti ga želi upoznati. Bio bi to svijet u kojem ne bismo imali najvažnije namirnice kao što su voće, povrće, meso, začini i mnogi drugi. Pokušajte si zamisliti život bez svega navedenog, ali i bez kave, čokolade i tekile. Ljudi kada vide, primjerice, pčelu pomisle na med, a zapravo je priča puno dublja. Kada oprašivači ne bi oprašili djetelinu, krave ne bi imale što jesti. Djetelina cvjeta u rano proljeće pa je jako bitno tada ne kositi ili barem svesti na minimum, obzirom da je upravo ona glavni izvor hrane. 

Uz globalno zatopljenje, onečišćenje pesticidima, raznim otrovima, gnojivima, oprašivači sve više gube svoje stanište i dolazi do smanjenja njihove brojnosti. Čak i ekološki preparati za prskanje štetni su za oprašivače pa je zato bitno u koje vrijeme se prska. Pčele medarice aktivne su većinom usred dana, kada je sunce jako. Ne lete kada je oblačno, ujutro, predvečer, a ni pred kišu. Bumbari, iako se naizgled čine jaki i veliki, također nisu otporni na pesticide. Oni kreću s letom u rano jutro, a lete i predvečer i pred kišu. Mogu letjeti čak i pri slaboj kiši, a slična situacija je i sa solitarnim (divljim) pčelama. Godišnji ciklus bumbara je takav da su u početku proljeća svi bumbari (bumbarice) matice koje tek trebaju oformiti svoju koloniju. Dok one nađu idealno mjesto za gnijezdo, polože jajašca, dok se iz njih izlegne prva generacija radilica koja može ići okolo po hranu, matica sama leti i sakuplja hranu. Zbog toga je jako važno izbjegavati prskanje u rano proljeće jer ako se ona otruje, nestaje cijela kolonija. 

Za razliku od bumbara, matica pčele medarice nikad ne ide sama na pašu, pa nema opasnosti za cijelu koloniju trovanjem samo jedne pčele. Najugroženiji su divlji oprašivači. Preporuka za prskanje, a da je najmanje štetno, bila bi kasno predvečer kako bi do ranog jutra štetni sastojci nestali s biljaka. Bilo bi jako dobro pokositi prije prskanja jer u tom slučaju oprašivače ne bi imalo što privući. 

Krajnje je vrijeme da svi zajedno poduzmemo nešto i pomognemo našim oprašivačima kako bismo nastavili živjeti u svijetu kakav poznajemo. Želite li doznati još mnogo zanimljivih informacija o oprašivačima i njihovoj važnosti, posjetite nas u Nacionalnom parku Brijuni. Manifestacija je edukativno-zabavnog karaktera, namijenjena i djeci i odraslima, a predstavlja maleni korak za bolju budućnost svih nas.


Trajanje programa:  10:00-18:00

Brodovi iz Fažane: 10:00, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30

Brodovi s otoka: 13:00, 14:00, 16:00, 17:30, 18:30

Cijene ulaznica: 

Odrasli 13,27 EUR (99,98 kn)

Djeca 7-18 godina 9,29 EUR (70 kn)

Djeca do 7 godina besplatno

Psima dozvoljen ulaz uz naplatu ulaznice


NAPOMENE: 

*Na dan održavanja manifestacije nema vođenih izleta.

*Bicikli će se iznajmljivati s 25 % popusta na redovnu cijenu. https://www.np-brijuni.hr/hr/p...

*Prodaja ulaznica bit će moguća isključivo na web shopu 12.svibnja od 16:00 sati. https://shop.np-brijuni.hr/hr/...

Prodaja će biti moguća dok se ulaznice ne rasprodaju te, ako bude raspoloživih ulaznica, pola sata prije polaska broda na blagajni u Fažani (Brionska 10). NIJE MOGUĆE VRATITI ULAZNICU I OSTVARITI POVRAT SREDSTAVA. 

kako pomoći oprašivačima.jpg